VIŠE OD 200 LETELICA I PREKO 10.000 VOJNIKA: NATO organizuje najveću avijacijsku vojnu vežbu, poznato i kada

Novosti online

03. 04. 2023. u 08:14

NATO će od 11. do 22. juna organizovati najveću avijacijsku vojnu vežbu "Air defender 2023" u kojoj će učestvovati 22 zemlje sa više od 200 letelica 23 različita tipa. Oko 100 aviona doći će iz SAD, a očekuje se učešće oko 10.000 vojnika.

ВИШЕ ОД 200 ЛЕТЕЛИЦА И ПРЕКО 10.000 ВОЈНИКА: НАТО организује највећу авијацијску војну вежбу, познато и када

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kako se navodi na sajtu Alijanse, vežba će biti sveobuhvatni "kišobran" za koordinaciju i usklađivanje vežbe nemačke Multinacionalne vazdušne grupe (MAGEKS) 2023 sa potencijalnim doprinosima SAD i drugim naporima NATO-a i nacionalnih vežbi.

Cilj je da se poboljša interoperabilnost, ponudi mogućnost za obuku u evropskom vazdušnom prostoru i pokaže agilnost i odlučnost NATO-a da ojača ukupni stav odvraćanja u vazdušnom domenu u skladu sa Konceptom NATO-a za odvraćanje i odbranu evroatlantskog područja (DDA).

Manevri će biti održani u Nemačkoj, a učestvovaće još i Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Francuska, Italija, Japan, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Norveška, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka, Španija, Češka, Turska, Mađarska, SAD i Velika Britanija.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ODREKAO SE TITULE! Novak Đoković objavio gde i kada igra do kraja 2023. godine