POSTIGNUT DOGOVOR: Šta su odlučili Brisel i Berlin po pitanju automobila na ekološka goriva?

Srna

27. 03. 2023. u 13:53

EVROPSKA komisija se saglasila da predloži pravni put za izuzeće automobila sa pogonom na ekološka goriva iz postepenog gašenja prodaje vozila sa motorima na unutrašnje sagorevanje u EU do 2035. godine kako bi rešila spor sa Nemačkom oko politike za borbu protiv klimatskih promena.

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР: Шта су одлучили Брисел и Берлин по питању аутомобила на еколошка горива?

Foto: D. Balšić

Nemačko Ministarstvo saobraćaja već nekoliko sedmica ometa planove EU za blokadu prodaje novih automobila koji emituju ugljen-dioksid do 2035. godine jer zahteva izuzeće za automobile sa pogonom na ekološki prihvatljiva goriva u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

U nacrtu dokumenta Evropske komisije u koji je uvid imala agencija Rojters navodi se način na koji EU planira da odobri taj izuzetak u sklopu dogovora postignutog između Berlina i Brisela krajem prošle sedmice.

Kada članice EU odobre postepeno ukidanje vozila sa spornim pogonom do 2035. godine, Evropska komisija će formirati novu kategoriju za automobile koji idu na goriva bez ugljenika.

U dokumentu se ističe da će Evropska komisija predstaviti drugu regulativu u kojoj se određuje na koji način ti automobili mogu doprineti ostvarenju cilja do 2035. godine.

Analitičari novode da će to biti u formi delegiranog čina, što je vrsta zakona koju će članice EU i poslanici Evropskog parlamenta teško moći da odbace.

Kao dodatnu garanciju Nemačkoj, Evropska komisija je saopštila da će, ukoliko bude opasnosti da nacrt bude odbačen, pratiti "drugi zakonodavni put" kojim se omogućava prodaja vozila na ekološki prihvatljivija goriva, prenosi Rojters.

Sporazum otvara put ministrima članica EU da sutra daju svoje konačno odborenje zakonu za postepeno ukidanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine.

Italija je danas zatražila da se glasanje odgodi i tvrde da im je potrebno dodatno vreme za razmatranje dogovora i ambasadori će tokom dana doneti odluku da li će biti nastavljeno sa planiranim glasanjem.

BONUS VIDEO: SADAMOVE PALATE 20 GODINA POSLE AMERIČKE INVAZIJE: Propadaju iako ih je UNESKO stavio pod zaštitu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije