BLUMBERG TVRDI: Prigožinova "Vagner grupa" se seli iz Ukrajine u Afriku?

Novosti Onlajn

24. 03. 2023. u 09:35

ŠEF ruske grupe plaćenika Vagner će verovatno skrenuti pažnju sa rata u Ukrajini, izvestio je u četvrtak Blumberg, pozivajući se na izvore upoznate sa tim.

БЛУМБЕРГ ТВРДИ: Пригожинова Вагнер група се сели из Украјине у Африку?

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Prema Blumbergovim izvorima, Jevgenij Prigožin planira da se fokusira nazad na Afriku, gde se veruje da su njegovi borci prisutni u Sudanu, Centralnoafričkoj Republici, Maliju i drugim zemljama.

Veruje se da je navodna promena povezana sa nedavnim raskolom između Prigožina i najviših vojnih komandanata koji su posejali sumnje kod ruskog predsednika Vladimira Putina u vezi sa Vagnerovim vojnim sposobnostima, rekli su Blumbergu ljudi bliski Kremlju i obaveštajnim službama, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Komandanti su navodno tvrdili da su rezultati koje je Vagner postigao u Ukrajini proizašli iz bacanja ogromnog broja regrutovanih zatvorenika u smrt, prenosi Moskov tajms.

Prigožin je snimljen kako lično regrutuje zatvorenike da se bore za Vagnera u Ukrajini u nekoliko ruskih zatvora krajem leta i početkom jeseni.

Prema Blumbergu, Putin je uskočio da prebaci zatvorsko regrutovanje na Ministarstvo odbrane, prekinuvši priliv regruta Vagneru.

List dodaje da će Vagnerove operacije u Africi verovatno privući veću pažnju Prigožina ako situacija u Ukrajini postane teža za plaćeničku grupu.

BONUS VIDEO: SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA: Policija u Parizu protiv demonstranata koristi suzavac i dimne bombe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

OVO UOPŠTE NISU OČEKIVALI: Nikola Jokić šokirao saigrače usred NBA finala