PREMIJER POLJSKE NIKAD ISKRENIJI: "Ukrajina bi prestala da postoji bez pomoći Vašingtona i Varšave"

Đ.G.

20. 03. 2023. u 12:48

UKRAJINA bi već prestala da postoji da nije bilo pomoći SAD i Poljske, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki, govoreći na predavanju na Univerzitetu u Hajdelbergu u Nemačkoj. Ranije su poljske vlasti navele da je republika na drugom mestu posle Sjedinjenih Država po obimu naoružanja i vojne opreme prebačenog Ukrajini.

ПРЕМИЈЕР ПОЉСКЕ НИКАД ИСКРЕНИЈИ: Украјина би престала да постоји без помоћи Вашингтона и Варшаве

Mateuš Moravjecki / Foto AP

- Bez SAD i bez Poljske Ukrajina danas ne bi postojala - rekao je Moravjecki.

On je pojasnio da Evropi nedostaje oružje.

- Evropa se razoružala. Sada nam nedostaje osnovno oružje. Voleo bih da zemlje Evrope budu toliko vojno jake da im ne treba nikakva pomoć spolja u slučaju napada. Tako da mogu da se međusobno podržavaju. Danas to ne izgleda tako. Bez učešća Sjedinjenih Država Ukrajina više ne bi postojala - zaključio je poljski premijer.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat. Lavrov je izjavio da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja... u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, drugim zemljama“, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

EVROPSKA SKLADIŠTA OPUSTOŠENA: Nema više zaliha