UKRAJINSKA OFANZIVA POČINJE USKORO? Dva moguća cilja napada, oba su ključna za Rusiju

Novosti online

16. 03. 2023. u 10:36

ZVANIČNICI administracije Džoa Bajdena veruju da će ukrajinska ofanziva početi do maja. Mogući pravci ofanzive su preko Hersona do Krima, i ka Azovskom moru, objavio je u sredu američki list Politiko, pozivajući se na sopstvene izvore.

УКРАЈИНСКА ОФАНЗИВА ПОЧИЊЕ УСКОРО? Два могућа циља напада, оба су кључна за Русију

Foto: Google maps/Profimedia/Ilustracija

- Američki zvaničnici su više fokusirani na pripremu Ukrajine za veliku prolećnu ofanzivu, za koju očekuju da će početi do maja.

Stotine zapadnih tenkova i oklopnih vozila su poslati u Ukrajinu u tu svrhu. SAD i evropski partneri takođe isporučuju ogromne količine municije i granata od 155 mm - piše list.

Kako prenosi Politiko, Kijev još nije odlučio o pravcu udara, i razmatraju dva scenarija. Južna opcija predviđa ofanzivu preko Hersona do Krima, istočna - kretanje ka Azovskom moru kako bi se presekao kopneni koridor koji vodi ka poluostrvu.

Prema pisanju američkog portala, Kijev je izgubio mnogo vojnika u Bahmutu. Stoga SAD sada hitno prebacuju opremu u Ukrajinu i ubrzanim tempom obučavaju ukrajinsku vojsku.

Ranije je general-potpukovnik Daglas Sims, načelnik Uprave za operacije Komiteta načelnika generalštabova Oružanih snaga SAD, rekao da je Ministarstvo odbrane SAD obučilo više od 4.000 ukrajinskih vojnika od početka rata.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024