POLJACIMA PREKIPELO: Izbegli Ukrajinci da plaćaju troškove za smeštaj u skloništima

Đ.G.

02. 03. 2023. u 19:55

VARŠAVA je promenila politiku prema Ukrajincima koji beže od sukoba između Moskve i Kijeva koji borave u Poljskoj. Prema uredbi koja je stupila na snagu u sredu, oni će sada morati da pokriju deo troškova sopstvenog smeštaja ako ostanu u državnim prihvatilištima duže od četiri meseca.

ПОЉАЦИМА ПРЕКИПЕЛО: Избегли Украјинци да плаћају трошкове за смештај у склоништима

Foto: pixabay

Ukrajinci koji žive u objektima za grupni smeštaj moraju da plate polovinu troškova od marta, prema izmenama i dopunama Zakona o pomoći ukrajinskim građanima koje je krajem januara potpisao predsednik Andžej Duda. To iznosi do 40 zlota (9 dolara) po osobi dnevno, navodi se u dokumentu koji je objavio poljski parlament.

Oni koji ostanu u državnim ustanovama duže od 180 dana moraće da pokriju 75 odsto troškova počev od 1. maja, što znači da će suma koju plaćaju biti oko 60 zlota (13,6 dolara) po osobi dnevno, navodi se u zakonu.

Od novih pravila biće izuzeta maloletna lica mlađa od 18 godina, osobe sa invaliditetom, lica za penzionisanje, trudnice, kao i oni koji podižu dete do jedne godine ili brinu o troje i više maloletnika.

Taj potez je preduzet da bi se „uravnotežili troškovi“ i podstakle ukrajinske izbeglice da postanu „nezavisnije“, rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Pavel Sefernaker poljskim medijima.

- Nije uloga države da iznajmljuje stanove - rekao je on poljskom radiju RMF24, dodajući da „koordiniramo aktivnosti koje imaju za cilj da osiguraju da oni [Ukrajinci] koji nisu postali nezavisni u Poljskoj postanu nezavisni što je pre moguće.

Neke programe pomoći izbeglicama u Poljskoj treba da preuzmu Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) i Agencija UN za izbeglice (UNHCR), rekao je Sefernaker. Prema rečima zamenika ministra, Varšava je potrošila 6 milijardi zlota (1,36 milijardi dolara) na pomoć ukrajinskim izbeglicama u prvih šest meseci 2022.

Brisel je samo obezbedio Poljskoj dodatnih 900 miliona zlota (203,55 miliona dolara) pomoći 2022. godine, rekao je on, nazivajući to „kapom u moru“ onoga što je potrebno.

- Stalno ističemo da je potreban fond [za podršku] zemljama poput Poljske, Nemačke, Češke, Austrije i Rumunije, koje su prihvatile najveći broj [ukrajinskih] izbeglica. To su jedina sredstva koja smo dobili od Evropske unije -  rekao je Sefernaker za RMF24.

Prema poljskoj novinskoj agenciji PAP, pola miliona ljudi boravilo je u poljskim državnim smeštajnim centrima od početka vojne operacije u Ukrajini. Oko 80.000 i dalje tamo živi, dodala je agencija - preneo je RT.

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ VAZDUHA POKAZUJE RAZMERE TRAGEDIJE - U Grčkoj trodnevna žalost posle železničke nesreće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!