BLINKEN ZAPRETIO KINEZIMA: Ako isporučite oružje Rusiji to će biti "ozbiljan problem"

Đ.G.

02. 03. 2023. u 17:23

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken rekao je da ako Kina odluči da počne da isporučuje oružje Rusiji ili da sistematski zaobiđe antiruske sankcije, to može postati „ozbiljan problem“ u odnosima Pekinga i Vašingtona.

БЛИНКЕН ЗАПРЕТИО КИНЕЗИМА: Ако испоручите оружје Русији то ће бити озбиљан проблем

FOTO: AP/Tanjug

- Ako se Kina uključi u isporuku smrtonosnog oružja kao podršku ruskoj agresiji ili sistematskom zaobilaženju sankcija kako bi pomogla Rusiji, to će biti ozbiljan problem za naše zemlje - rekao je Blinken na konferenciji za novinare posle ministarskog sastanka G20 u Indiji. 

On je podsetio da je o tome ranije bilo reči na nivou lidera dve zemlje iu razgovorima sa drugim visokim predstavnicima SAD i Kine. „Neću detaljno opisivati (moguće posledice – prim. aut.), ali, naravno, imamo mogućnost izricanja raznih sankcija - odgovorio je Blinken na odgovarajuće pitanje.

Prema rečima američkog državnog sekretara, „trenutno nema dokaza da se takve pošiljke dešavaju, ali postoje dokazi da se takva mogućnost razmatra“. "Ovo je opšta zabrinutost. Mnogi partneri izražavaju zabrinutost zbog ovoga ne samo u kontaktima sa nama, već i direktno sa samom Kinom, uključujući i ovde u Nju Delhiju - rekao je Blinken.

Sastanak ministara spoljnih poslova G20 održan je u Nju Delhiju od 1. do 2. marta. Njemu su prisustvovali ministri spoljnih poslova zemalja članica grupe, kao i ministri i međunarodne organizacije koje je Indija posebno pozvala. Ranije je objavljeno da je na marginama G20, tokom sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom , kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang izneo stav Kine o ukrajinskom pitanju i rekao da je Peking protiv dvostrukih standarda i pritiska sankcija.

Sjedinjene Države i saveznici su više puta izražavali zabrinutost zbog mogućnosti da Kina isporučuje oružje Rusiji. Na to je zvanični Peking optužio Zapad za dvostruke standarde u pitanju isporuke oružja iz Kine Rusiji, pošto sam Zapad naoružava Ukrajinu .

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je već izjavio da SAD, a ne Kina, kontinuirano isporučuju oružje na bojno polje ukrajinskog sukoba i da Vašington treba da prestane da širi dezinformacije i prebacuje odgovornost na druge. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov je, odgovarajući na pitanje o navodnim planovima Kine da pomogne Rusiji oružjem, rekao da je Peking to odlučno demantovao i da se tome nema šta dodati.

Rusija je poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ VAZDUHA POKAZUJE RAZMERE TRAGEDIJE - U Grčkoj trodnevna žalost posle železničke nesreće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!