PEKING PORUČIO VAŠINGTONU : Amerikanci nemate pravo da se mešate

I. STANOJEVIĆ

21. 02. 2023. u 16:42

KINA nikada neće prihvatiti da se SAD mešaju u kinesko-ruske odnose, poručio je Vang Venbin, portparol kineskog MIP, time odbacujući američke navode da Peking razmatra slanje oružja Rusiji kako bi je podržao u ratu u Ukrajini. Vang je istakao da Amerika "nema ovlašćenja da Kini izdaje naređenja".

ПЕКИНГ ПОРУЧИО ВАШИНГТОНУ : Американци немате право да се мешате

Foto: Free Images Pixabay

- Upravo SAD, a ne Kina, kontinuirano šalju oružje na bojna polja. Nikada nećemo prihvatiti da SAD diktiraju kinesko-ruske odnose, niti ćemo prihvatiti prisile i pritiske - rekao je Vang Venbin i dodao da će Peking nastaviti čvrsto da se zalaže za dijalog i mir.

Vašingtonu je poručio da prestane da skreće krivicu na drugog i širi lažne informacije.

- Kinesko sveobuhvatno strateško partnerstvo zasniva se na saradnji zasnovanoj na nezavisnosti i nekonfrontaciji u okviru suvereniteta dve nezavisne zemlje. SAD nisu u poziciji da postavljaju zahteve Kini, a mi ne prihvatamo pritisak ili prinudu - istakao je Vang Venbin u odgovoru na zahtev novinara da prokomentariše upozorenje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini da ne pomaže Rusiji u ratu u Ukrajini.

Najviši kineski diplomata, direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji, posle posete u Budimpešti, boraviće u Moskvi, gde će razgovarati o mogućem mirovnom planu za Ukrajinu. Mediji nagoveštavaju da je glavni cilj njegove posete da pojača ulogu Pekinga u rešenju za sukob u Ukrajini.

Vang Ji je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ponovio poziv na dijalog i predložio evropskim zemljama da smireno razmišljaju o tome kako da okončaju rat i rekao da "postoje neke sile koje naizgled ne žele da pregovori uspeju, ili da se rat uskoro završi", ali nije precizirao na koga se to odnosi. Predsednik Kine Si Đinping održaće, kako je najavljeno, govor mira na godišnjicu invazije na Ukrajinu.

Kineski mediji pišu da je "krajnje vreme da Amerika prestane sa hegemonijom i maltretiranjem sveta". SAD podstiču regionalne podele, kreirajući "obojene revolucije", čak indirektno pokreću i ratove, a hegemonija dolara osnovi je izvor nestabilnosti i neizvesnosti u svetskoj ekonomiji.

SAD pokušavaju da formiraju svetski poredak u skladu sa svojim vrednostima, često se pozivajući na promociju demokratije i zaštitu ljudskih prava ističe dnevnik "Sinhua". Napominje i da je Stejt department otvoreno priznao svoju ulogu u smenama režima u Gruziji, Ukrajini i Kirgiziji, a da su od 2001. godine, ratovi i vojne operacije, koje su SAD pokrenule u ime borbe protiv terorizma odnele više od 900.000 života. Dodaje se da je Amerika uvela ekonomske sankcije protiv gotovo 40 zemalja i konstatuje da je hegemonija dolara osnovi izvor nestabilnosti i neizvesnosti u svetskoj ekonomiji.

VANG JI KOD SIJARTA

KINA i Mađarska su spremne da razgovaraju zajedno sa ostalim zemljama u cilju zaustavljanja neprijateljstava u svetu, rekao je  u Budimpešti direktor Kancelarije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Ji.

- Kina i Mađarska su miroljubive zemlje, stoga, drago mi je što smo se ponovo susreli- kazao je Vang, koji se u Budimpešti sastao sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, uoči puta u Moskvu. Sijarto je ocenio da je mađarska ekonomija "znatno profitirala" od zajedničke strateške saradnje sa Kinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri