"SEVERNI TOK" UZDRMAO VAŠINGTON: Posle Moskve i Peking zahteva istragu o "presecanju" velikog gasovoda

I. Stanojević

18. 02. 2023. u 13:22

KINESKO ministarstvo spoljnih poslova smatra da tvrdnja američkog novinara Simora Herša da su SAD raznele podmorske gasovode "Severnog toka" zaslužuje istragu. Peking kritikuje zapadne medije "zbog očiglednog oklevanja da se pozabave nedavnim Heršovim navodima", dodavši da je "ovaj dobitnik Pulicerove nagrade izjavom da su SAD odgovorne za incident, dobro prodrmao američku administraciju".

СЕВЕРНИ ТОК УЗДРМАО ВАШИНГТОН: После Москве и Пекинг захтева истрагу о пресецању великог гасовода

Foto: Tanjug

Sabotaža rute prirodnog gasa prošlog septembra imala je ogromne ekonomske posledice i donela ekološku zabrinutost za bezbednost prekogranične infrastrukture, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

- Odmah posle eksplozija, videli smo obimno izveštavanje u američkim i drugim zapadnim medijima sa jednostranim spekulacijama o tome ko je "odgovoran za sabotažu" - rekao je on. - Ono što sada vidimo je da su ovi mediji, hvaljeni kao slobodni, profesionalni i nepristrasni, ućutali zbog detaljnog izveštaja Simora Herša.

Ovaj novinar objavio je prošle nedelje da je američki predsednik Džozef Bajden naredio tajnu operaciju za sabotiranje ključne energetske veze. Prema izvoru koji Herš nije otkrio, SAD su u dosluhu sa Norveškom postavile eksploziv pod maskom pomorske vežbe NATO i daljinski ga detonirale mesecima kasnije.

Herš tvrdi da su američki zvaničnici dugo smatrali jeftine energetske alternative za Evropu pretnjom, napominjući da je Vašington uvek želeo da izoluje Rusiju da bi sprečio prodaju nafte i gasa EU. Administracija Džozefa Bajdena plaši se da će se Evropa "udaljiti" od sukoba u Ukrajini i da oseća potrebu da izvrši pritisak na saveznike da ostanu na tom kursu, ocenjuje ovaj "Pulicerom" nagrađeni novinar i poručuje da Vašington tretira zemlje EU kao "drugorazredne" partnere.

- Znam ljude koji sada plaćaju pet puta više struju. Ljudi plaćaju gas tri-četiri puta više. Nema ga dovoljno i veoma je skup - rekao je Herš i dodao da je Evropa sada prinuđena da dobija energente iz drugih izvora osim Rusije, uključujući i same SAD. - I mislim da će to potkopati NATO, za koji sam uvek smatrao da je krajnje beskoristan savez.

Vang se pita da li zapadni mediji zaista žele da saznaju istinu o tome šta se dogodilo, sugerišući da neki možda prikrivaju Bajdenovu administraciju.

- Šta tačno oni znaju? Ima li nešto što pokušavaju da sakriju? Pretpostavljam da će svaki zaista objektivan, nepristrasan i profesionalni medij želeti da traži istinu - poručio je kineski diplomata.

Rusija, koja je od samog početka tvrdila da SAD imaju najviše dobiti od uništavanja gasovoda "Severni tok", izrazila je slična osećanja.

- Smatramo ovaj incident aktom međunarodnog terorizma koji zahteva sveobuhvatnu i nezavisnu istragu - zaključio je Igor Girenko, portparol ruske ambasade u Vašingtonu.

NAJGLUPLjI POTEZ

Evropska komisija, po rečima njene šefice Ursule fon der Lajen, "ne razmatra verziju o umešanosti SAD u eksplozije, koja je apsurdna, zbog besprekorne reputacije Amerike", dodajući da "SAD nikada nisu prekršile međunarodno pravo niti delovale van njega". Herš je, međutim, ocenio da bi dugoročni efekti mogli da budu užasni po Evropu i da je ovo verovatno bila, "jedna od najglupljih stvari koje je američka vlada uradila godinama".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva