PENTAGON TVRDI: Pronašli smo ključne senzore iz kineskog balona

Novosti online

14. 02. 2023. u 09:06

AMERIČKA vojska tvrdi da je pronašla ključnu elektroniku iz kineskog balona koji je ranije oborio američki borbeni avion u blizini obale Južne Karoline. Severna komanda vojske SAD navodi da su pronađeni „ključni senzori koji su verovatno korišćeni za prikupljanje obaveštajnih podataka“.

ПЕНТАГОН ТВРДИ: Пронашли смо кључне сензоре из кинеског балона

FOTO: AP/Tanjug

- Izvučeni su značajni ostaci sa mesta pada, uključujući sve identifikovane delove prioritetnih senzora i elektronike, kao i velike delove strukture - navodi se u saopštenju Severne komande.

Kineski balon, za koji Peking negira da je imao špijunsku namenu i tvrdi da se radi o meteorološko-naučnom balonu, leteo je nedelju dana iznad SAD i Kanade, sve dok nije oboren iznad istočne obale SAD.

Posle obaranja tog balona, američka vojska je navodno pojačala nadzor vazdušnog prostora, pa su se dogodila tri obaranja nepoznatih letelica u poslednje vreme.

Američka vojska i administracija priznale su da mnogo toga o najnovijim oborenim objektima bez ljudske posade ostaje nepoznato, uključujući kako lete, čije su i koja im je namena.

Američka vojska navodi da je obaranje ta tri objekta bilo teže nego rušenje kineskog balona, jer su manji i nisu imali veći radarski otisak. Tako je u poslednjem obaranju, američki avion F-16 morao da ispali dve rakete kako bi srušio nepoznatu letelicu, prenosi Rojters.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin kazao je kako američka vojska još nije pronašla ostatke tri poslednja srušena objekta, od kojih je jedan pao blizu obale Aljaske, jedan iznad Jukona u Kanadi, a jedan iznad jezera Hjuron.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)