PROTEST U FRANCUSKOJ (NE)JENJAVA: Masovnija repriza zakazana za subotu - očekuje se daleko više ljudi

G. Čvorović/Od stalnog dopisnika: PARIZ

07. 02. 2023. u 22:53

PREMA podacima policije, u utorak se na velikim nacionalnim manifestacijama protiv penzijske reforme, u celoj Francuskoj okupilo 757.000 ljudi, dok su organizatori videli dva miliona.

ПРОТЕСТ У ФРАНЦУСКОЈ (НЕ)ЈЕЊАВА: Масовнија реприза заказана за суботу - очекује се далеко више људи

Foto: G. Č.

To je, u svakom slučaju, nešto manje nego prethodni put. Sindikati su na prvom okupljanju 19. januara registrovali 2 miliona, a na drugom 31. januara 2,8 miliona, dok su vlasti prebrojale nešto preko milion i sto i milion i dvesta hiljada.

Iz sindikata koji združeno organizuju pobunu, međutim, ne smatraju da je reč o popuštanju snage protesta, već da je samo reč o prelaznoj etapi ka četvrtim manifestacijama koje će biti održane već u subotu.

- Odziv je bio veliki, milioni ljudi su bili na ulicama na dosadašnjim okupljanjima, postoji dinamika ljutnje – poručio je Filip Martinez generalni sekretar moćnog sindikata Se-Že-Te.

Subota je neradni dan, pa se očekuje da će na ulicama biti daleko više ljudi, jer učesnici protesta, koji štrajkuju radnog dana, gube dnevnice, što je značajan pritisak na kućni budžet, naročito u ovo vreme visoke inflacije.

Organizatori naglašavaju da raspoloženje za protest nije splaslo, već, naprotiv, da je protivljenje najavljenoj reformi sve jače. Upravo će protesti u subotu biti provera u prirodnoj veličini da li bunt raste, stagnira ili opada.

Prema istraživanjima javnosti, 70 odsto ispitanih i preko 90 odsto zaposlenih, protive se podizanju godišta za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

SUKOBI

NA protestima u Parizu, došlo je do manjih sukoba demonstranata s policijom, kada je povorka iz pravca Opere stigla na Bastilju. Uhapšeno je 17 izgrednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UKRAJINSKA PROLEĆNA KONTRAOFANZIVA USKORO POČINJE: Reznikov govorio o velikom napadu - tenkovi su ključni, zavisi od vremena