AMERIČKI F-35 NA GRENLANDU: Prvi put u istoriji SAD poslale svoje nabolje avione u najseverniju bazu

P. Z. S. /eurasiantimes.com

01. 02. 2023. u 22:12

PRVI put u istoriji, Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država (USAF) poslalo je svoj borbeni avion pete generacije F-35 na Grenland, njegovu najseverniju vojnu instalaciju na svetu.

АМЕРИЧКИ Ф-35 НА ГРЕНЛАНДУ: Први пут у историји САД послале своје набоље авионе у најсевернију базу

Foto: Profimedia/Ilustracija


Američki borbeni avioni F-35 Lajting 2 raspoređeni su u njenu najseverniju vojnu bazu, u Tuleu na Grenlandu. Ovi strašni stelt lovci učestvovali su u dvonedeljnoj vežbi Severnoameričke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) koja je završena 31. januara.

Možda je vredno istaći da vazdušna baza Tule, koja se nalazi samo 750 milja severno od Arktičkog kruga, igra značajniju stratešku ulogu protiv zemalja poput Rusije i Kine.

Američki zvaničnici upozoravaju poslednjih godina da obe zemlje stalno proširuju svoje regionalno prisustvo i da predstavljaju ogroman vojni rizik za Zapad.

Izgleda da je USAF zamislio veću i ekspanzivniju ulogu za borbene avione F-35, posebno na severu. U proleće 2022, vazduhoplovna baza Ielson (Eielson Air Force Base)na Aljasci završila je podizanje dve eskadrile borbenih aviona F-35A. AFB sada ima 54 borbena aviona F-35.

Što se tiče vazdušne baze Tule na Grenlandu, verovalo se da ima četiri borbena aviona F-35 kada su vežbe NORAD-a počele prošlog meseca. Jedan od ovih aviona je navodno nosio oznake 356. lovačke eskadrile, što ukazuje na to da su bili preusmereni sa AFB Eielson, što je objašnjivo zbog njihove blizine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati