AMERIKA SE SPREMA ZA DIREKTAN SUDAR SA RUSIJOM: Vojska SAD izvodi zimske vežbe za pripremu mogućeg sukoba na Arktiku

P. Z. S. / newsweek.com

01. 02. 2023. u 22:00

NACIONALNA garda SAD-a održala je vežbe po hladnom vremenu zbog mogućnosti da bi Arktik u budućnosti mogao da bude žarište neprijateljstava između Rusije i SAD.

АМЕРИКА СЕ СПРЕМА ЗА ДИРЕКТАН СУДАР СА РУСИЈОМ: Војска САД изводи зимске вежбе за припрему могућег сукоба на Арктику

Foto: Tanjug/AP


Desetodnevne vojne vežbe Severni udar 23 u kampu Grejling u Mičigenu usledile su u trenutku kada je invazija predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu povećala šanse da se visoke tenzije između Moskve i Zapada preliju na arktički region.

Tokom posete mestu vežbi koje su održane između 20. i 29. januara, Militari Tajms (Military Times) je izvestio da je general američke vojske Dan Hokanson, načelnik Biroa Nacionalne garde, gledao vežbu gađanja iz haubice M777, jednog od oružja NATO-a koje koriste ukrajinske snage.

Terenska artiljerija je bila u fokusu vežbi u kojima su učestvovale trupe iz Letonije, baltičke države koja takođe budno prati pretnju koju predstavlja Rusija.

Malte Humpert, osnivač i viši saradnik istraživačkog centra The Arctic Institute, rekao je da vežbe američkih vojnih rezervnih snaga „simbolizuju da SAD zaista sve više i više napreduju“, kada je u pitanju arktički region.

-Ne priprema se za Treći svetski rat, rekao je on za Njuzvik, „to je samo još jedan korak, koji pokazuje da SAD razumeju da je Rusija neprijateljska nacija i da se to neprijateljstvo potencijalno može proširiti i na Arktik, koji se uvek smatrao regionom izuzetnosti.

Saveznici u NATO-u poput Norveške i potencijalne nove članice alijanse, Švedska i Finska, računale bi na podršku SAD ako bi došlo do konfrontacije u regionu.

-Moramo da budemo u mogućnosti da idemo gde god da bude ta potencijalna borba, i moramo da obezbedimo prisustvo tamo, rekao je Hokanson za Militari Tajms.


RUSKA EKSPANZIJA

Dve nedelje nakon što je Putin izvršio invaziju na Ukrajinu, članovi Arktičkog saveta odlučili su da pauziraju učešće u tom telu, čime su prekinuli saradnju sa Rusijom i njenim susedima u regionu.

Čak i sa fokusom na snabdevanje svojih ratnih napora, Rusija je nastavila da širi svoje vojne baze na Arktiku tokom prošle godine uz poboljšanje radarskih baza i pista u regionu, izvestio je CNN u decembru, pozivajući se na satelitske snimke.

U međuvremenu, Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) je u izveštaju objavljenom u januaru rekao da se moskovska upotreba hibridne taktike na Arktiku „čini da raste i po učestalosti i po ozbiljnosti“. Ovo uključuje navode koje je Moskva demantovala da stoji iza sabotaže gasovoda Severni tok i podmorskih kablova na Arktiku i blizu Arktika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

OVO SE ČEKALO!  Evo kada Novak Đoković igra polufinale Vimbldona!