NOVA ODLUKA SZO: Vanredna situacija zbog virusa korona produžena za još tri meseca

Tanjug

30. 01. 2023. u 22:50

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je produžila status vanredne situacije od međunarodnog značaja za javno zdravlje zbog kovida 19, koja je na snazi od januara 2020. godine, za još tri meseca.

НОВА ОДЛУКА СЗО: Ванредна ситуација због вируса корона продужена за још три месеца

Foto D. Milovanović

- Generalni direktor SZO je uvažio preporuke Komiteta u vezi sa tekućom pandemijom koronavirusa i zaključuje da virus i dalje predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja (PHEIC) - navodi se u saopštenju SZO izdatom posle sastanka Međunarodnog komiteta za hitne slučajeve u skladu sa zdravstvenim propisima.

Eksperti SZO ocenjuju da je „pandemija kovida 19 verovatno na prelaznoj tački“.

Sekretarijat SZO je izrazio zabrinutost zbog nastavka evolucije virusa u kontekstu nekontrolisane cirkulacije SARS-CoV-2 i slabijeg izveštavanja država članica o podacima u vezi sa oboljevanjem, mortalitetom i hospitalizacijom i ponovio važnost blagovremene razmene podataka, radi usmeravanja tekućeg odgovora na pandemiju.

Komitet je saopštio da se pandemija kovida 19 verovatno približava tački preokreta.

- Postizanje viših nivoa imuniteta stanovništva na globalnom nivou, bilo putem infekcije ili vakcinacije, može ograničiti uticaj SARS-CoV-2 na morbiditet i smrtnost - navodi se u saopštenju i dodaje da nema sumnje da će ovaj virus ostati trajni patogen kod ljudi i životinja u doglednoj budućnosti.

Iako je „eliminisanje ovog virusa veoma malo verovatno, ublažavanje njegovog razornog uticaja na morbiditet i smrtnost je dostižno i trebalo bi da i dalje bude prioritetni cilj“, saopštila je SZO.

Komitet SZO je preporučio razvijanje „alternativnih mehanizama“ za nastavak borbe protiv kovida, nakon što se PHEIC ukine.

BONUS VIDEO: PRVA POMOĆ: Kako da jednostavno sastavite polomljene naočare

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)