OTKRIVEN NOVI SOJ OMIKRONA SA 30 MUTACIJA: SZO ga označila zabrinjavajućim

Tanjug

28. 01. 2023. u 10:27

OTKRIVANjE nove omikronske varijante korone u Južnoafričkoj Republici (JAR), koja sadrži 30 mutacija, dovelo je do ograničenja putovanja i kolapsa tržišta, iako se još ne zna da li se lakše prenosi u odnosu na druge sojeve tog virusa, objavio je danas NBC njuz.

ОТКРИВЕН НОВИ СОЈ ОМИКРОНА СА 30 МУТАЦИЈА: СЗО га означила забрињавајућим

Foto: P. Milošević

Kako se navodi, slučajevi infekcija novim sojem korone već su otkriveni širom sveta i mnoge zemlje, uključujući SAD, požurile su da zabrane letove za JAR dok Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proučava opasnost nove varijante korone.

Naučnici iz Južnoafričke Republike (JAR) su ove sedmice identifikovali novu varijantu koronavirusa koja bi mogla da objasni nagli porast infekcije u toj zemlji. Južnoafrički ministar zdravlja tvrdi da je nova varijanta označena kao B.1.1.529 dovela do eksponencijalnog povećanja broja obolelih poslednjih dana, iako stručnjaci još pokušavaju da utvrde da li je zaista odgovorna.

Nakon 200 novih potvrđenih infekcija dnevno poslednjih sedmica u JAR, broj obolelih povećao se na 2.465 u četvrtak.

Stručnjaci SZO klasifikovali su novi soj kao "zabrinjavajući" i saopštili da je reč o omikron varijanti korone koja sadrži najmanje trideset mutacija.

SAD i nekoliko evropskih zemalja ograničile su letove ka JAR, uprkos činjenici da su slučajevi već otkriveni širom sveta, a zabrinutost zbog nove varijante korone izazvala je veliki pad na američkim finansijskim tržištima.

Južnoafrička varijanta je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, ali slučajevi su već prijavljeni kod putnika koji su stigli u Belgiju, Bocvanu, Hong Kong i Izrael.

BONUS VIDEO: I PINGVINI SU SE SMRZAVALI: Ovo su najniže izmerene temerature

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NIJE MOGAO VIŠE DA ĆUTI: Oglasio se Novak Đoković zbog ubistva Srba na Kosovu