"PRAKTIČNO REŠENJE": Nemački ministri predlažu da se dozvoli uzimanje hrane iz kontejnera supermarketa

Novosti onlajn

11. 01. 2023. u 00:10

DVA nemačka ministra iznela su predlog da se ljudima dozvoli da uzimaju hranu koja je i dalje upotrebljiva iz kontejnera supermarketa .

ПРАКТИЧНО РЕШЕЊЕ: Немачки министри предлажу да се дозволи узимање хране из контејнера супермаркета

Foto Ž. Knežević

Ministar poljoprivrede Džem Ozdemir i ministar pravde Marko Bušman objavili su saopštenje u kojem su pozvali ministre pravde svih 16 nemačkih država da iznađu „praktično rešenje“ za takozvani problem „kontejnera“.

- Ako ljudi odnesu kući hranu koja je bačena u kontejnere bez nanošenja štete ili nezakonitog ulaska, onda, po mom mišljenju, to više ne bi trebalo da bude krivično delo - rekao je Bušman.

Ministri smatraju da u situaciji kada se svake godine baci 11 miliona tona hrane, od čega sedam odsto dolazi od prevelike narudžbine, treba dozvoliti ljudima da odnesu hranu kojoj je istekao rok.

Ozdemir je rekao da je uzdržavanje od krivičnog gonjenja takvih slučajeva „jedan od mnogih elemenata u borbi protiv rasipanja hrane“.

Ministri predlažu da se postojećim zakonskim aktima doda posebna klauzula o „kontejneru“, koja bi omogućila rešenje bez promene samih zakona. Predloženom klauzulom bi se preciziralo da u slučajevima male vrednosti robe i odsustva reklamacija ne bi bilo potrebe za pokretanjem istrage.

Međutim, i dalje bi bili kažnjivi slučajevi koji uključuju nanošenje štete i ometanje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

FRISTAJLER POTPUNO TONE: Pukao mostić koji spaja splav sa obalom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!