KIM ISPALIO JOŠ DVE RAKETE: Uzbuna u Južnoj Koreji i Japanu

Tanjug

23. 12. 2022. u 12:07

SEVERNA Koreja ispalila je danas dve balističke rakete ka moru kod svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska.

КИМ ИСПАЛИО ЈОШ ДВЕ РАКЕТЕ: Узбуна у Јужној Кореји и Јапану

Foto Tanjug/AP

Združena operativna komanda Južne Koreje saopštila je da su rakete letele na visini od 350 km i 250 km, nakon što su ispaljene oko 16.30 časova po lokalnom vremenu iz oblasti Sunan u Severnoj Koreji, prenosi Rojters.

Japanska obalska straža je takođe prijavila sumnjivo lansiranje balističke rakete.

Takva lansiranja su "ozbiljna provokacija koja šteti miru i stabilnosti" na Korejskom poluostrvu i šire i predstavljaju jasno kršenje rezolucije Ujedinjenih nacija, naglašava se u saopštenju operativne komande.

- Nastavićemo da pratimo razvoj događaja zajedno sa SAD u pripremi za dodatne provokacije Severne Koreje, zadržavajući čvrst stav pripravnosti zasnovan na našoj sposobnosti da u velikoj meri odgovorimo na bilo koju vrstu provokacije Pjongjanga - navodi se u saopštenju komande.

Ministar odbrane Japana Toširo Ino rekao je da je Tokio diplomatskim kanalima u Pekingu uložila snažan protest Severnoj Koreji.

Portparol japanske vlade Hirokazu Macuno osudio je najnovije lansiranje kao "apsolutno neprihvatljivo".

Nove tenzije izbile su nakon što je juče Bela kuća saopštila da je Severna Koreja isporučila pešadijske projektile privatnoj ruskoj vojnoj kompaniji, Vagner grupi, kako bi ojačala svoje snage u Ukrajini.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje demantovalo je navode Vašingtona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NAKON VUČIĆEVIH PITANJA MUK: Predsednik o lažnim patriotama (VIDEO)