NA RECEPTU - 10.000 SMRTI: Zakon o eutanaziji u Kanadi potpuno izmakao svakoj vrsti građanske kontrole

D. VUJIČIĆ

11. 12. 2022. u 10:53

KANADA eutanazira 10.000 svojih građana godišnje.

НА РЕЦЕПТУ - 10.000 СМРТИ: Закон о еутаназији у Канади потпуно измакао свакој врсти грађанске контроле

Kristin Gotje umesto rampe ponuđena smrt, Foto Fejsbuk

Zemlja javorovog lista se ponosi svojom otvorenošću i tolerancijom, a ima najpopustljivija pravila o eutanaziji na svetu - a rezultati su bili iskreno zastrašujući.

Država je asistirala u čak tri odsto ukupne smrtnosti svojih građana prošle godine.

Sledeće godine Kanada će dozvoliti ljudima da sami izaberu smrt i zbog stanja svog mentalnog zdravlja.

Zastrašujuću priču donosi "Dejli mejl" a "proklete izveštaje" potvrdila je u svojoj istrazi agencija Asošijeted pres. Oni pišu da je "praksa koja je nekada bila zamišljena kao poslednje rešenje samo za neizlečive i terminalne bolesti opasno izmakla kontroli".

Priče iz Ministarstva zdravlja Kanade podsećaju na nacističke logorske hronike.

Veteranki kanadske vojske i paraolimpijki Kristin Gotje umesto pomoći da dobije stepenište za svoj dom - zašta se borila 2019. ponuđena je i alternativa. Kanadski zvaničnik joj je rekao da će joj vlada pomoći da se ubije, ako joj je život tako težak i ako je ona tako očajna.

- Imam pismo u kojem piše da ako ste očajni, gospođo, možemo vam ponuditi pomoć, medicinsku pomoć pri umiranju - svedočio je bivši vojni kaplar Kristin Gotje, paraplegičar, kanadskim poslanicima.

Foto Profimedia

Uprkos tome što je vezana za invalidska kolica sa mišićno-koštanim poremećajem koji joj pogađa noge, leđa i kukove, ona je parakanuistkinja koja je osvojila zlatnu medalju i srebrnu medalju učestvujući u kanadskom ženskom hokejaškom timu na ledu. Takođe je veoma daleko od ideje o beznadežnom slučaju, a ipak Odeljenje za boračka pitanja njene vlade nije oklevalo da sugeriše da bi možda želela da okonča svoj život ukoliko bi se bitka za dobijanje rampe pokazala previše za nju.

Otprilike pet slučajeva vojnih veterana kojima je ponuđena asistirana eutanazija prijavljeno je kanadskoj policiji i zvaničnici su pozvali druge koji su imali isti tretman da se jave.

Primer Alana Nikolsa je tragičniji. Zbog depresije i pomišljanja na samoubistvo hospitalizovan je 2019. Zbog svojih crnih misli molio je brata Gerija da ga spase ako mu se um pomrači i pokuša d adigne ruku na sebe. Ipak u roku od mesec dana od odlaska u bolnicu podneo je zahtev za eutanaziju. Kao razlog naveo je samo jedno zdravstveno stanje - gubitak sluha - ali to je bilo dovoljno da mu se udovolji.

- Alan je u suštini ubijen - optužuje njegov brat Geri.

Foto Shutterstock

"Dejli mejlu" Erin Smit je ispričala da je njen 71-godišnji otac Rod Meknil otišao u bolnicu u Ontariju nakon što je pao. Mesec dana kasnije, bio je eutanaziran. Ona kaže da odgovorni lekari nisu čak ni tražili njegovu medicinsku dokumentaciju od njegovog lekara. Eutanaziran je zbog stanja - hronične opstruktivne bolesti pluća u završnoj fazi, a obdukcija je potom pokazala da opstrukciju nikad nije imao, rekla je ona.

Šila Elson, koja se stara o 25-godišnjoj ćerki sa cerebralnom paralizom, ispričala je da joj je bolnički lekar u Njufaundlendu zapravo rekao da će biti "sebična" ako ne razmišlja o opciji eutanazije.

Pacijent Rodžer Foli, sa degenerativnim poremećajem mozga tajno je snimao osoblje u svojoj bolnici u Londonu u državi Ontario, koje mu je često pominjalo eutanaziju - kao lek.

Na snimku "Dejli mejla", direktor za etiku bolnice rekao je gospodinu Foliju da će lečenje njegove bolesti ubuduće koštati "više od 1.500 dolara dnevno" ako hoće da ga zadrži u bolnici, dodajući: "Moj deo ovoga je bio da razgovaram s vama, (da vidim) da li imate interesa u asistiranom umiranju."

Kanada takođe razmatra proširenje eutanazije na "zrele" maloletnike - decu mlađu od 18 godina koja ispunjavaju iste uslove kao i odrasli, dok se dr Trudo Lemens, profesor zdravstvenog prava i politike Univerziteta u Torontu, plaši da bi kanadski sistem mogao stvoriti "obavezu da se (samoubistvo) uvede kao deo "lečenja mentalnog zdravlja".

ZASTRAŠUJUĆE

Profesor Tim Stejnton, direktor Kanadskog instituta za inkluziju i državljanstvo na Univerzitetu Britanske Kolumbije, opisao je kanadski zakon kao "verovatno najveću egzistencijalnu pretnju osobama sa invaliditetom od nacističkog progroma u Nemačkoj 1930-ih".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024