GODAR SE UMORIO OD ŽIVOTA: Veliki francuski filmski reditelj odlučio se za "asistirano samoubistvo" u Švajcarskoj

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

15. 09. 2022. u 09:35

KAKO je čuveni francusko-švajcarski reditelj Žan-Lik Godar, zaljubljenik u život i sve njegove sokove, koji je svom junaku Žan-Polu Belmondu u liku Mišela Poakara za volanom limuzine i cigaretom u usnama u prvom filmu "Do poslednjeg daha" došapnuo hedonističku rečenicu: "Ako ne volite more, ako ne volite planinu, ako ne volite grad, idite dođavola! - došao u situaciju da sam sebi oduzme život?

ГОДАР СЕ УМОРИО ОД ЖИВОТА: Велики француски филмски редитељ одлучио се за асистирано самоубиство у Швајцарској

Foto: AP

Od prvog držanja kamere golom rukom, baš da bi se osetile životne vibracije, do odluke da se posegne za "asistiranom eutanazijom", protekla je čitava jedna karijera. Godar se, kažu, umorio.

Ideju o eutanaziji je još pre dve godine podelio sa svojom publikom. U razgovoru s Godarom, novinar Darijus Rošben je započeo rečenicu:

- Kada umrete, što je, kasnije moguće...

- Ne obavezno što kasnije moguće - ispravio ga je slavni sineasta.

- Ne žurite? - usledilo je kontrapitanje.

- Nisam anksiozan da nastavim svom snagom. Ako budem teško bolestan, nemam nikakvu želju da me voze u ručnim kolicima. Nipošto - bio je odlučan Godar.

Kada se novinar osvrnuo na to da reditelj živi u Švajcarskoj gde je dozvoljeno "asistirano samoubistvo", na pitanje da li će posegnuti za tim, odgovorio je:

SMRTONOSNA DOZA 9.000 EVRA

Švajcarska već desetak godina dozvoljava "asistirano samoubistvo", koje košta između 8.000 i 9.000 evra, ali ne i klasičnu eutanaziju. To konkretno znači da se pacijentu dostavi smrtonosna doza koju će sam uzeti, bez spoljne pomoći.

Posezanje za asistiranom eutanazijom u Švajcarskoj je u porastu. U proseku, na ovaj način život završi 1,5 odsto od ukupno 67.000 ljudi koji preminu godišnje u ovoj zemlji.
Tako je, eto, otišao i Godar.

- Da, ukoliko... Trenutno je to dosta teško. Nedavno je Evropa donela presudu da je Švajcarska načinila grešku zbog žene koja nije bila bolesna, a želela je da nestane. Često pitam mog doktora i advokate da li bi mi, ako bih im to tražio, dali nešto od tih proizvoda, ali još nemam pozitivan odgovor - rekao je opušteno Godar, uz osmeh, paleći cigaru.

Očigledno je, u međuvremenu, došao taj trenutak.

- Gospodin Godar je pribegao asistenciji koja je legalna u Švajcarskoj radi dobrovoljnog odlaska nakon višestrukih patologija koje su ga onesposobljavale u skladu sa navodima iz medicinskog izveštaja - saopštio je javnosti porodični savetnik Patrik Žanere.

Foto: Profimedia

Sve je, dakle, bio promišljeno.

Žanere je takođe rekao da je saopštenje trebalo da bude izdato kroz dva dana, ali da je to učinjeno odmah, jer je vest procurila u medije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)