ZAPAD ĆE PLATITI ZA DONJECK: Posle priznanja bivše Nemačke kancelarke da su Minski sporazumi bili planska sabotaža, ne sporazum

V. N.

11. 12. 2022. u 10:54

ZEMLjE koje isporučuju oružje Kijevu i pomažu ukrajinskim oružanim snagama suočiće se sa konkretnim pravnim posledicama, poručio je tokom sednice Saveta bezbednosti stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja u noći između petka u subote.

ЗАПАД ЋЕ ПЛАТИТИ ЗА ДОЊЕЦК: После признања бивше Немачке канцеларке да су Мински споразуми били планска саботажа, не споразум

Civili najviše plaćaju programirani rat, Foto AP

"Mi savesno registrujemo sve takve kriminalne radnje SAD i njihovih saveznika i oni će se zbog toga što rade suočiti sa konkretnim pravnim posledicama", rekao je Nebenzja, prenosi TASS.

Ruski predstavnik u UN rekao je i da Moskva prati i uništava takve vojne isporuke.

"Otkako je količina naoružanja u zapadnim skladištima opala, Vašington sa saveznicima u poslednje vreme pokušava da aktivno radi sa trećim zemljama, kupuje oružje i vojnu opremu od njih i otpremaju ih u Ukrajinu", rekao je ruski diplomata i podsetio da je njegove navode nedavno priznao i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Nebenzja je ukazao da ukrajinske oružane snage nastoje bukvalno da unište Donjeck zapadnim oružjem.

"Tokom cele prošle nedelje, u Donjecku se dešavao pravi masakr zapadnim oružjem. Uz podršku zapadnih država, ukrajinske snage pokušavaju bukvalno da sravne Donjeck", naveo je on.

Vjačeslav Volodin, Foto AP

Na kontroverze koje je izazvalo priznanje Merkelove u intervjuu za "Cajt" kako su Nemci i Francuzi Minskim sporazumima u stvari samo pomagali Ukrajini da izigra dogovor reagovao je i pedsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin koji smatra da Nemačka i Francuska moraju da plate odštetu stanovnicima Donbasa, a da Evropljani treba da shvate ko je odgovoran za njihove probleme.

Nemačka i Francuska moraju da plate odštetu stanovnicima Donbasa... A građani Evrope treba da znaju zbog koga su u problemima - nedostatak grejanja, struje, ogromna inflacija, zatvaranje preduzeća, napisao je Volodin na svom "Telegram" kanalu.

Prema njegovoj oceni, situacija u Ukrajini je posledica lažljive politike lidera tih država.

Prema Volodinovim rečima, 2014. godine su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske, kao garanti, potpisali dokument o mirnom rešavanju problema između legalnih ukrajinskih vlasti i opozicije.

On dodaje da se sve završilo, kako je naveo, državnim udarom u Kijevu i genocidom nad stanovništvom Donbasa, a da su nakon toga te zemlje učestvovale u zaključivanju Minskih sporazuma, koje niko nije planirao da sprovede.

Vasilij Nebenzja, Foto AP

"Unapred planirano neispunjavanje obaveza preuzetih potpisivanjem međunarodnog sporazuma - to je ne samo gubitak poverenja, već i zločin za koji potpisnici Minskih sporazuma - Merkelova, Oland i Porošenko - moraju da snose odgovornost", smatra Volodin.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je nedavno da su sporazumi iz Minska bili potpisani kako bi se Ukrajini dalo vremena da ojača, preneli su mediji.

ZASAD IZ NEMAČKE POLOVNA ĆEBAD

Nemačka će Ukrajini poslati desetine hiljada polovnih ćebadi, koja više nisu potrebna nemačkoj vojsci, a prethodna namera je bila da budu prodata na aukciji, prenela je ukrajinska "Evropska pravda" pozivajući se na nemački "Velt am zontag".

U tekstu se napominje se da će Ukrajini kao zimska pomoć biti poslato 36.400 vunenih ćebadi iz zaliha Bundesvera.

Pokrivači su prvobitno predati državnom povereničkom društvu pod kontrolom Saveznog ministarstva finansija, Vebeg GmbH, kako bi bili prodati na aukciji. Nakon kritika zbog planirane aukcije, ministar finansija Kristijan Lindner prekinuo je prodaju i ponudio ih ukrajinskoj vladi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)