NEBENZJA O TRIBUNALU ZA UKRAJINU: Pokušaj da se prikrije bezakonje Zapada

Novosti online

30. 11. 2022. u 20:24

INICIJATIVA za formiranje specijalnog međunarodnog suda za Ukrajinu pod okriljem UN, koju je iznela šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predstavlja pokušaj da se dâ legitimitet zapleni ruske imovine, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

НЕБЕНЗЈА О ТРИБУНАЛУ ЗА УКРАЈИНУ: Покушај да се прикрије безакоње Запада

Foto Tanjug-AP

-Postoji toliko različitih inicijativa. Ne može sve ni da se isprati. Ovo je primer onoga što oni zovu ‘međunarodni poredak zasnovan na pravilima’ – oni smišljaju ta pravila, pa ih predstavljaju kao univerzalne, rekao je Nebenzja novinarima, komentarišući izjavu šefice Evropske komisije.

Prema njegovom mišljenju, ovo je „pokušaj da prikriju svoje bezakonje“ i „sakriju se iza autoriteta UN“.

-Ne znam o kakvom se tribunalu radi, i uopšte, o čemu se radi. Ali oni žele da ‘pod pritiskom’ dobiju rešenje Generalne skupštine, kao što je to bio prošli put. (Ranije je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o reparacijama Ukrajini od strane Rusije – više od polovine država-članica odbilo je da podrži dokument: 73 je ​bilo uzdržano, a 12 nije učestvovalo u glasanju), naglasio je ruski diplomata.

-Ali glavna stvar je nešto drugo – Generalna skupština jednostavno nema nadležnost da donosi ovakve odluke. To je prerogativ Saveta bezbednosti UN, dodao je on.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje zatim „planiraju da ostave UN na miru i same se bave ovim (zaplenom ruske imovine), ne pitajući nikoga i ne polažući račune nikome“.

-Ne može se ni pretpostaviti šta će oni tamo smisliti. Nije teško pretpostaviti čemu to vodi. Ursula fon der Lajen je danas rekla da treba posegnuti za zamrznutom ruskom imovinom. Jasno je da će pokušati da to opravdavaju rezolucijom koju je usvojila Generalna skupština, pokušavajući da ovom bezakonju daju neki legitimitet. To je ono što im je potrebno“, objasnio je Nebenzja.

Fon der Lajenova je u sredu izjavila da je Evropska komisija predložila da se formira specijalna struktura za upravljanje zamrznutim sredstvima Rusije. Prema podacima EK, gubici Ukrajine u periodu sukoba iznose oko 600 milijardi evra. U saopštenju se ukazuje da je Zapad blokirao oko 300 milijardi evra Centralne banke Rusije i 19 milijardi privatnih sredstava ruskog biznisa. Prema rečima Fon der Lajenove, „nakon ukidanja sankcija, ova sredstva mogu biti iskorišćena kako bi se obezbedilo da Rusija u potpunosti nadoknadi štetu nanetu Ukrajini“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili