DETALJI VELIKE AFERE: Evroposlanici pohapšeni zbog primanja mita

Goran Čvorović dopisnik iz Brisela

11. 12. 2022. u 07:00

SKANDAL u Evropskom parlamentu, s "mirisom" Svetskog prvenstva u fudbalu. Belgijska policija je privela nekoliko sadašnjih i bivših članova EP, među kojima je i aktuelna potpresednica, socijalistkinja, Grkinja Eva Kaili (44).

ДЕТАЉИ ВЕЛИКЕ АФЕРЕ: Европосланици похапшени због примања мита

Evro poslanica iz Soluna, Foto Profimedia

Ova bivša novinarka grčke televizije, evroposlanica od 2014, osumnjičena je da je primila mito od Katara da bi uticala na ekonomske i političke odluke ove evropske institucije, koje bi mogle da budu u vezi s organizacijom aktuelne svetske fudbalske smotre.

U njenom stanu je, navodno, pronađena torba sa značajnom količinom novca u gotovini, a imajući u vidu da je uhvaćena u flagrantnom deliktu, saopšteno je da za nju ne važi poslanički imunitet. Iznose se između ostalog i njene ranije izjave da je SP u Kataru konkretan dokaz kako sportska diplomatija može da transformiše jednu zemlju sa reformama koje su inspirisale arapski svet, ili da je Katar pionir u radnim pravima.

Odmah po saznanju da je privedena, PASOK je isključio iz članstva. Uradili su to istog trenutka i evropski socijalisti.

Uz Kailijevu, u petak su, usred Svetskog prvenstva, privedeni i bivši evroposlanik (2004-2019) Pjer Antonio Panceri (67), kao i njegov bivši skupštinski pomoćnik Frančesko Đorđi, sada pomoćnik Andree Kocoline. Panceri i Đorđi su 2019. osnovali NVO "Bori se protiv nekažnjavanja" (Fight Impunity) čiji je Panceri predsednik. Počasni članovi saveta ove organizacije su između ostalih i bivša šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, prethodni evropski komesar za migracije Dimitri Avramopulos, nekadašnja italijanska ministarka spoljnih poslova Ema Bonino ili bivši francuski premijer Bernar Kaznev!

Đorđi je ujedno i životni partner Eve Kali. Privedeni su i generalni sekretar Međunarodne sindikalne konfederacije (ITUC) Luka Vizentini, kao i Nikolo Figa Talamanka, predsednik NVO "Nema mira bez pravde" koju je osnovala Ema Bonino.

Istražitelji su između ostalog pretresli i zapečatili i kancelarije dvoje poslanika, takođe socijalista, belgijskih državljana, Marka Tarabele i Marije Arene. Saopšteno je i da je ispitan skupštinski pomoćnik jednog poslanika evropskih desničarskih "narodnjaka".

Dok istražitelji pokušavaju da razmrse klupko s povezanošću osumnjičenih, banaka, politike i fudbala, Sud je izdao saopštenje u kome se ističe da je istraga zvanično vezana za sumnje u kriminalnu organizaciju, korupciju i pranje novca. U istom dokumentu se ističe da je "jedna zemlja iz Zaliva" osumnjičena da je uticala na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, i to tako što je davala značajne sume novca ili velike poklone trećim osobama koje imaju važnu političku ili stratešku poziciju u okviru EP. Pretresi su izvršeni i u Rimu, preneli su italijanski mediji.

ZAPLENjENO 600.000 EVRA

PRETRESIMA kod privedenih je pronađeno 600.000 evra u gotovini! Zaplenjeni su i telefoni, računari i drugi informatički materijal. Ovdašnji mediji govore o tome da je u pitanju pravi politički zemljotres, kao i da se, možda, radi samo o "vrhu ledenog brega", kako piše francuski "Mond", imajući u vidu razmere afere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku