DRŽAVNI UDARI I ATENTATI U PAKISTANU: Dva načina da premijeri napuste svoje funkcije u toj državi

Novosti online

04. 11. 2022. u 22:32

PRVI premijer Pakistana Liakat Ali Kan ubijen je u oktobru 1951. godine u Ravalpindiju, prva premijerka zemlje ubijena u istom parku 2007. godine.

ДРЖАВНИ УДАРИ И АТЕНТАТИ У ПАКИСТАНУ: Два начина да премијери напусте своје функције у тој држави

Foto:Tanjug

Kada se proširila vest o pucnjavi i neuspelog atentata na Kana, došlo je do šoka, panike, besa. On je ove godine u aprilu otkrio da je dobio pretnje ubistvom.

Kan se suočio sa izglasavanjem nepoverenja koje je ovog proleća izazvalo dosta drame u pakistanskoj Narodnoj skupštini, a njegov nevoljni odlazak sa mesta premijera ubrzo je praćen ostavkom cele njegove vlade.

Još jedan premijer Pakistana koji je smenjen bez završenog mandata, iznenađujuće zasedanje Vrhovnog suda u ponoć i strah od mogućeg državnog udara rikošetirao je okolo. Mnogi složeni slojevi pakistanske burne 75-godišnje istorije bili su izloženi u jednoj noći, piše Sky News.

Državni udar je izbegnut, Kan je otišao i rekao da će svoju borbu za pravdu izvesti na ulice.

Bio je zaokupljen brojnim sudskim postupcima protiv njega, uključujući krivična dela terorizma - nepoštovanje suda zbog navodnih verbalnih pretnji upućenih policijskim i pravosudnim zvaničnicima u govoru, što je on negirao.

Sudovi se često koriste u Pakistanu da bi političare vezali za birokratiju i sprečili ih da se uključe u politički život.

U oktobru, Kan je diskvalifikovan od kandidovanja za političku funkciju na pet godina. Pakistanska izborna komisija presudila je da je obmanuo zvaničnike o poklonima koje je primio od stranih lidera dok je bio u vladi.

Tako je njegova borba za "slobodne i fer izbore" prešla na političke mitinge, a na kraju je njegov dugačak marš do prestonice privukao hiljade ljudi. Na to se gleda kao na Kanov pokušaj da pokaže svoju popularnost i pritisne vlasti da mu dozvole povratak.

Ironično je da je Kan došao na vlast usred navoda o pomoći od strane vojske. On je svrgnut usred glasina da je "uznemirio" vojsku zbog neslaganja oko imenovanja sledećeg komandanta vojske.

Dva načina da premijer napusti funkciju

Čini se da u Pakistanu postoje samo dva načina da premijeri i njihove vlade napuste pozivije - puč - politički i vojni ili atentati.

Prvi premijer Pakistana Liakat Ali Kan ubijen je u oktobru 1951. godine u Ravalpindiju, upucan dvaput u grudi dok se obraćao masi od 100.000 ljudi.

Prva premijerka Pakistana, i prva u muslimanskom svetu na toj funkciiji, Benazir Buto suočila se sa pokušajem atentata u oktobru 2007. godine.

Nekoliko meseci kasnije, u decembru 2007. godine ubijena je u napadu u istom parku u kojem je stradao i prvi premijer. Park se sada zove Liakat garden.

A sada, 15 godina kasnije, Kan se suočio sa gotovo neizbežnim, ali potpuno neprihvatljivim ućutkivanjem.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu