OBUSTAVLJENA PLOVIDBA IZ UKRAJINE: Ankara, Kijev i UN nisu planirali kretanje brodova sa žitom Crnim morem

P. Z. S. / ria.ru

01. 11. 2022. u 18:15

UKRAJINA, Turska i UN nisu planirale kretanje plovila u okviru Crnomorske inicijative za 2. novembar, rekao je predstavnik organizacije u Zajedničkom koordinacionom centru Ismini Pala.

ОБУСТАВЉЕНА ПЛОВИДБА ИЗ УКРАЈИНЕ: Анкара, Кијев и УН нису планирали кретање бродова са житом Црним морем

Foto AP


-Sekretarijat UN u Zajedničkom koordinacionom centru saopštava da su se delegacije Ukrajine, Turske i UN saglasile da 2. novembra ne planiraju nikakvo kretanje brodova u okviru Crnomorske inicijative za žito, naglasila je ona.

Zauzvrat, zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Farhan Hak objasnio je da je ova mera privremena. Odgovarajući na pitanje o razlozima takvih akcija, on je napomenuo da je odluka o obustavi kretanja brodova doneta samo na jedan dan.

Prošle subote je rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je sporazum o hrani suspendovan na neodređeno vreme. Departman je objasnio da su ukrajinske trupe 29. oktobra, pod okriljem humanitarnog koridora stvorenog za izvoz žitarica, izvršile masovne napade na brodove i infrastrukturu Crnomorske flote u Sevastopolju.

Paket žitarica se sastoji od dva dokumenta koja su 22. jula u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN. Prvi memorandum se bavi posvećenošću UN da se uklone ograničenja na izvoz ruskih đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta. Drugi definiše algoritam za izvoz ukrajinskog žita iz luka u Crnom moru.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna