RUSKI DIPLOMATA PORUČIO ZAPADU: Kijev mora garantovati da neće koristiti crnomorski koridor u vojne svrhe

Novosti online

01. 11. 2022. u 17:12

UKRAJINA mora da pruži garancije da se humanitarni koridor u Crnom moru neće koristiti u vojne svrhe, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin tokom sastanka sa turskim ambasadorom u Moskvi Mehmetom Samsarom.

РУСКИ ДИПЛОМАТА ПОРУЧИО ЗАПАДУ: Кијев мора гарантовати да неће користити црноморски коридор у војне сврхе

Ruska korveta Foto printskrin MO Rusije

-Tokom sastanka analizirane su ključne oblasti rusko-turske saradnje na međunarodnim platformama, pre svega Crnomorska inicijativa za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka u kontekstu nedavnog terorističkog napada Kijeva na Sevastopolj, navodi se u saopštenju na sajtu ruskog Ministarstva.

U saopštenju je navedeno da je ruska strana istakla potrebu da -Ukrajina pruži garancije da humanitarni koridor u Crnom moru neće biti korišćen u vojne svrhe.

Prethodno je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici SB UN izjavio da Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove, koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve.

Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

sputnikportal.rs

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)