TENZIJE U IRANU SE NE SMIRIJU: Vlasti morale da skinu bilbord žena sa hidžabom

Novosti online

14. 10. 2022. u 16:45

IRANSKE vlasti su morale da skinu veliki bilbord na centralnom trgu u Teheranu, kada su žene na posteru ili njihovi rođaci protestovali zbog toga što su prikazani kao pristalice vlade i obaveznog nošenja hidžaba, preneo je danas "Gardijan".

ТЕНЗИЈЕ У ИРАНУ СЕ НЕ СМИРИЈУ: Власти морале да скину билборд жена са хиџабом

Foto AP

Bilbord, koji je postasvila Islamska Revolucionarna garda, sadržao je fotografije oko 50 iranskih žena koje su nosile hidžab, sa sloganom "žene moje zemlje".

Međutim, bilbord je skinut posle 24 sata kada su najmanje tri žene na bilbordu rekle da se protive što je zloupotrebljena njihova fotografija, dodaje londonski list.

- Ne smatraju me ženom u zemlji gde su mala deca, devojčice i omladina željna slobode, ubijani na poljima - rekla je poznata iranska glumica Fatemeh Motamed-Arja i dodala:

- Ja sam Mahsina majka, ja sam Sarinina majka. Ja sam majka sve dece koja su ubijena u ovoj zemlji. Ja sam majka zemlje Irana, a ne žena u zemlji ubica - zaključila je glumica.

Ona je aludirala na Mahsu Amini, devojku koja je preminula u pritvoru, kao i Sarinu Esmaelizadu, za koju je Amnesti internešnl rekao da su je ubile bezbednosne snage na protestima.

Nakon smrti Mahse Amini 16. septembra, u Iranu su izbili protesti u kojima je bilo žrtava.


BONUS VIDEO: ROĐENDANSKO IZDANjE NOVOSTI: U nedelju, 16. oktobra
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest