NAJSAVREMENIJI AMERIČKI NOSAČ AVIONA PLOVI PREMA EVROPI: "DŽerald Ford" koštao čak 13 milijardi dolara, evo šta mu je prva misija (VIDEO)

Novosti online

05. 10. 2022. u 16:19

NAJNOVIJI i najnapredniji nosač aviona američke mornarice, USS Džerald R. Ford, nakon više godina odlaganja i skupih neuspeha koji su doveli do cene od 13 milijardi dolara, krenuo je u utorak na svoje prvo operativno delovanje iz Norfolka u Virginiji, a pred njim su prvi manevri i vežbe sa saveznicima u Severnoj Americi i Evropi.

НАЈСАВРЕМЕНИЈИ АМЕРИЧКИ НОСАЧ АВИОНА ПЛОВИ ПРЕМА ЕВРОПИ: Џералд Форд коштао чак 13 милијарди долара, ево шта му је прва мисија (ВИДЕО)

Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge Leoni/U.S. Navy via AP

USS Džerald Ford je prvi novi nosač aviona konstruisan u poslednjih 40 godina, kako navodi američka mornarica. Izgradnja je započela u 2009. godine, a 2017. naručio ga je bivši američki predsednik Donald Tramp, stoji u saopštenju američke mornarice.

Ovo plovilo prvi je nosač aviona klase Ford. Mornarica je već započela s izgradnjom iduća dva nosača klase Ford - USS Kenedi i USS Enterprajz.

Ovaj nosač aviona ima najmoderniju, naprednu tehnologiju koja uključuje raspolaganje s "gotovo tri puta većom količinom električne energije" u poređenju sa nosačima klase Nimic te koristi elektromagnetni sistem za lansiranje aviona (EMALS).

Sistem EMALS koristi električnu energiju za lansiranje aviona s ​​plovila umesto ranijeg sistema parnog katapulta. EMALS omogućuje manje opterećenje aviona i omogućiće smanjenje vremena između poletanja, rekao je zvaničnik američke mornarice.

Plovilo takođe raspolaže dvopojasnim radarom, naprednijim radarskim sistemom. To je jedini nosač prve klase koji raspolaže ovom vrstom radara.

USS Džerald R. Ford i udarna grupa nosača delovaće sa saveznicima i partnerima u zonama odgovornosti 2. i 6. flote u Atlantskom okeanu i Sredozemnom moru. Ovo raspoređivanje će biti kraće od standardnog šestomesečnog raspoređivanja.

- Ovo raspoređivanje je prilika da se krene dalje i pokaže prednost koju Ford i njegovo vazduhoplovno krilo donose budućnosti mornaričkog vazduhoplovstva, regiji i našim saveznicima i partnerima - rekao je kontraadmiral Gregori Hafman.

U patroli će učestvovai "otprilike 9000 mornara iz devet zemalja, 20 brodova i 60 aviona", stoji u saopštenju američke mornarice. Zemlje koje učestvuju u vežbi uključuju SAD, Kanadu, Dansku, Finsku, Francusku, Nemačku, Holandiju, Španiju i Švedsku, dodaje se u saopštenju.

USS Džerald R. Ford raspoređen u utorak, a ostali brodovi u udarnoj grupi nosača kreću mu u susret u sredu, rekao je zvaničnik mornarice, što je uobičajeno kada su ovakva raspoređivanja u pitanju.

Ne samo da se radi o jednom od najnaprednijih nosača aviona koji nadmašuje nosače klase Nimic, već je i najveći na svetu. Međutim, sama njegova veličina nije osvojila sve. Bivši predsednik Donald Tramp, iako ga je naručio, bio je kasnije vrlo kritičan prema brodu.

Prema navodima u knjizi "Peril", delu novinara Vašington Posta Boba Vudvarda i Roberta Koste o poslednjim danima Trampovog mandata, on je često govorio o nosaču, prigovarajući zbog visoke cene broda, kao i o smeštaju komandnog centra za letove na palubi.

- Jednostavno ne izgleda kako treba - govorio je Tramp.

(Jutarnji list)

BONUS VIDEO: BOND, DžEJMS BOND - Pre 60 godina snimljen prvi film o „agentu 007“

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)