KRASNIJ LIMAN MEĐU DVE VATRE: Ukrajinske snage napravile prodor i okupirale značajan železnički čvor u Donjecku

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

03. 10. 2022. u 07:13

SAMO 24 sata posle velikog slavlja u Kremlju, povodom pripajanja Rusiji dve republike i dve oblasti čiji su se stanovnici izjasnili da žele da budu u sastavu Ruske Federacije, ukrajinske snage su napravile prodor i zauzele strateški važan grad Krasnij Liman u Donjecku, značajan železnički čvor.

КРАСНИЈ ЛИМАН МЕЂУ ДВЕ ВАТРЕ: Украјинске снаге направиле продор и окупирале значајан железнички чвор у Доњецку

Sergej Šojgu i Aleksandar Ljapin, Foto Arhiva

Ministarstvo odbrane Rusije kaže da su ruske snage morale da se povuku na nove, povoljnije pozicije, jer su ukrajinske jedinice bile znatno brojnije.

Prvi put od početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini, javno je kritikovan ruski general koji je rukovodio odbranom izgubljene teritorije. Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je, za povlačenje iz Krasnog Limana, optužio general-pukovnika Aleksandra Ljapina, komandanta Centralnog vojnog okruga Rusije, tvrdeći da su ruske snage morale da se povuku jer nije bilo dovoljno municije.

Ogorčeni Kadirov "nije mogao da ćuti" i poručio da se samo istinom može ići napred. Kadirov je i na početku ratne operacije, kad je poginuo veliki broj ruskih vojnika, kazao da je bilo grešaka, ali nije pominjao imena. General Aleksandar Ljapin dobio je u ovom ratu zvezdu heroja Rusije za zauzimanje grada Lisičanska, a Kadirov tvrdi da on tamo on uopšte nije bio.

- General Ljapin je na granicama Limana postavio mobilizovane borce iz Luganske narodne republike i druge jedinice, ali im nije obezbedio dovoženje municije, kao ni neophodnu vezu - tvrdi Kadirov, koji je na probleme pre dve nedelje upozorio načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova.

- Da naši borci mogu postati laka meta, lično mi je saopštio general-major, komandir specijalaca "Ahmat", moj dragi brat Apti Alaudinov. O tome sam informisao Gerasimova koji mi je odgovorio da ne treba sumnjati u talenat Ljapina i da u Krasnom Limanu neće biti povlačenja.

Posle sedam dana, Ljapin je prebacio štab u Staroboljesk, udaljen 150 kilometara od Krasnog Limana, a on lično sedi u Lugansku, dodaje Kadirov, koji je generala Ljapina nazvao netalentovanim i dodao da je još gore to što ga brane u vojnom vrhu. Ogorčeni Kadirov kaže da kad bi se on pitao, on bi generala Ljapina poslao sa automatom u rukama na prve linije fronta da tamo ispravi svoje greške.

Kadirovu nisu odgovorili iz Ministarstva odbrane Rusije na kritike rada generala i organizacije odbrane strateški važnih gradova. Kadirov, čiji su specijalci u prvim rovovima, apeluje da se krene u ozbiljan obračun protiv ukrajinske vojske koja svakodnevno granatira Donjeck i druge mete u Donbasu.

Kad je, pre toga, ukrajinska vojska na severoistoku zauzela grad Izjum, Kadirov je predlagao da "se artiljeriskim udarima gađaju koncentrisane snage neprijatelja da bi se obračunalo sa glavnim satanistima i fašistima".

- Ne znam šta raportiraju vrhovnom komandantu, ali po mom mišljenju, potrebne su kardinalne mere, pa i da se u pograničnim delovima sa Ukrajinom proglasi ratno stanje - smatra Kadirov i predlaže da se primeni atomsko oružje male snage "ne osvrćući se na to šta misli zapadno i američko društvo".

Da je situacija u Krasnom Limanu bila teška, upozoravali su ruski ratni reporteri. To je, posle svečanosti u Kremlju, potvrdio i predsednik Donjecka, Denis Pušilin.

Moskovski vojni eksperti objašnjavaju da, posle zauzimanja Krasnog Limana, ukrajinska vojska namerava da krene dalje u dubinu luganske teritorije. Ratni reporter "Komsomolske pravde" Aleksandar Koc, piše da branioci Limana nisu imali izbor, mogli su hrabro poginuti, biti zarobljeni, ili se povući na nove položaje u mestu Kremna, jer je napadalo više od 20.000 ukrajinskih vojnika.

Ramzan Kadirov, arhivski snimak

U delu zapadnog Donbasa i dalje se vode žestoke borbe i da bi odbranila pozicije, ruska vojska mora što pre da dobije pojačanje. Vlasnik privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin smatra da što pre treba angažovati one koji imaju ratno iskustvo, rano penzionisane vojnike i policajce.

Na drugoj strani. predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je euforično kazao da se ukrajinska zastava već vijori u Limanu, a narednih nedelja vojska će osloboditi i druge gradove u Donbasu. Američki ministar odbrane Lojd Ostin pohvalio je Ukrajince što su zauzeli Liman i poručio da su u Vašingtonu vrlo ohrabreni time. Ostin je kazao da je Liman bio vrlo važan Rusima za prevoz trupa i slanje raznog materijala prema jugu i zapadu. Američki državni sekretar Entoni Blinken obećava da će SAD i dalje pružati Ukrajini vojnu i diplomatsku pomoć.

DUMA DANAS RATIFIKUJE SPORAZUME

RUSKA Duma usvojiće danas na plenarnom sastanku Nacrt amandmana na Ustav u vezi sa aneksijom Donjecke i Luganske NR i Hersonskog i Zaporoškog regiona i ratifikovati međunarodne sporazume u vezi sa aneksijom, najavio je Vjačeslav Volodin, predsedavajući Donjeg doma Skupštine Rusije. Time će biti uspostavljen pravni okvir da se svaki građanin koji živi na teritoriji četiri anektirane oblasti oseća socijalno zaštićenim kad su u pitanju finansijski sistem i ekonomija. Prethodno je Ustavni sud Rusije odobrio paket dokumenata o pristupanju naroda Donjecke i Luganske NR, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

POVLAČENjE Ruske trupe izlaze iz Krasnog Limana, Foto KP.RU

OSAM ZEMALjA ZA UKRAJINU U NATO

IAKO su Amerikanci jasno rekli rukovodstvu u Kijevu da sada ne mogu da ih prime u NATO jer ne ispunjavaju uslove, juče je rumunski predsednik Klaus Johanis saopštio da je osam zemalja za to da se Kijev što pre primi u Alijansu. Pored Rumunije, za prijem Ukrajine u NATO su Litvanija, Poljska, Slovačka, Češka, Crna Gora, Estonija i Severna Makedonija. Oni su, kako kaže rumunski predsednik Klaus Johanis, potpisali izjavu u kojoj podržavaju primanje Ukrajine u NATO.

MAKRON: DO POVRATKA SUVERENITETA

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron potvrdio je juče u telefonskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim odlučnost Francuske da pomogne Ukrajini da povrati puni suverenitet i teritorijalni integritet. Tokom razgovora, Makron je izneo "čvrstu osudu nelegalne aneksije četiri ukrajinska regiona od strane Rusije." Dvojica lidera su razgovarala i o situaciji u Zaporožju, koja je veoma zabrinjavajuća. Makron je osudio "rusko hapšenje direktora nuklearne centrale". Zelenskom je poručio da, sa svojim evropskim partnerima, radi na novim sankcijama prema Rusiji. G. Č.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni