"NATO POVERLJIVO" SVIMA DOSTUPNO ZA 15 BITKOINA: Pokrenuta istraga o vojnim podacima koji se prodaju na internetu

Novosti online

27. 08. 2022. u 09:28

NATO je pokrenuo istragu u vezi sa krađom podataka iz poverljivih vojnih dokumenata koje je hakerska grupa ponudila na prodaju na internetu.

НАТО ПОВЕРЉИВО СВИМА ДОСТУПНО ЗА 15 БИТКОИНА: Покренута истрага о војним подацима који се продају на интернету

FOTO: EPA

Podaci uključuju nacrte oružja koje koriste saveznici NATO-a u sukobu u Ukrajini, a hakeri su ih prodavali na internetu nakon što su ukrali podatke velikog evropskog proizvođača oružja "MBDA misajl sistems". Kompanija sarađuje sa vlastima u Italiji, gde je došlo do povrede podataka.

Portparol NATO je rekao da alijansa "procenjuje tvrdnje koje se odnose na poverljive podatke navodno ukradene iz MBDA", ali da zasada "nema naznaka da je bilo koja mreža NATO ugrožena".

Sajber kriminalci koji rade na ruskim i engleskim forumima prodaju 80 GB ukradenih podataka za 15 bitkoina (jedan bitkoin je 18.200 funti) i tvrde da su ih prodali najmanje jednom nepoznatom kupcu do sada.

U svom oglasu za prodaju, hakeri su tvrdili da imaju "poverljive podatke o zaposlenima u kompanijama koji učestvuju u izradi poverljivih vojnih projekata", kao i "projektnu dokumentaciju, crteže, prezentacije, video i foto materijale, ugovore i prepisku sa drugim kompanijama".

Besplatni uzorak podataka od 50 MB, koji je video britanski Bi-Bi-Si, uključuje dokumente označene sa nekoliko različitih stepena poverljivosti koje koristi alijansa, poput "NATO poverljivo", "NATO ograničeno" i "neklasifikovane kontrolisane informacije". Pored uzorka, kriminalci su mejlom dostavili i dodatne dokumente, uključujući dva sa oznakom "NATO tajna".

Hakeri nisu hteli da potvrde da li je materijal došao iz više od jednog hakovanog izvora.

"MBDA misajl sistems" nastao je u decembru 2001, nakon spajanja kompanija za raketne sisteme u Francuskoj, Italiji i Velikoj Britaniji. Prošle godine je ostvario prihod od 3,5 milijardi funti, a kao kupce svojih sistema naoružanja ima ministarstvo odbrane Velike Britanije, američku vojsku, Evropsku uniju i NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a