KOLONE NA GRANICI POSVAĐALE PARIZ I LONDON: Britanci optužuju Francuze da nisu učinili dovoljno da bi se posle Bregzita izbegle gužve

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

25. 07. 2022. u 08:23

BREGZIT je pokazao još jedno svoje negativno lice, izazvavši ogromne kolone s britanske strane na prelasku u kontinentalni deo Evrope.

КОЛОНЕ НА ГРАНИЦИ ПОСВАЂАЛЕ ПАРИЗ И ЛОНДОН: Британци оптужују Французе да нису учинили довољно да би се после Брегзита избегле гужве

Foto AP

Sve se poklopilo: početak letnjeg raspusta, ali i ukidanje restriktivnih mera vezanih za pandemiju. Posle više godina, Britanci su, prvi put od izlaska iz EU, masovno krenuli ka unutrašnjosti Evrope, što je izazvalo nezapamćene gužve pred francuskom granicom, gde se odvija najveći deo saobraćaja.

I dok Francuzi poručuju da su uradili sve što je u njihovoj moći, Britanci optužuju južne susede da nisu dovoljno učinili da bi se izbegle gužve.

- Stvar je u tome da francuske vlasti nisu rasporedile dovoljan broj osoblja na granici - otvoreno je optužila komšije britanska šefica diplomatije Liz Tras.

Zbog svega, s njom je razgovarala i francuska koleginica Katrin Kolona, koja je istakla da su imale "dobru konverzaciju". Istovremeno, francuski delegirani ministar za Evropu Kleman Bon naglasio je da su se francuske vlasti maksimalno mobilisale na kontroli granice i olakšavanju prelaska.

Najteže je na najvećem prelazu u Doveru. Prefekt za region Gornje Francuske poručio je da je pred protekli vikend umesto 120 carinika, radilo 200. Očekivalo se oko 10.000 automobila dnevno, umesto oko 5.000 običnim danima.

Zahtev rukovodilaca luke Dover da vlada izdvoji 33 miliona funti da bi se luka proširila, uključujući postavljanje novih kabina za pasošku kontrolu posle "bregzita", odbijen je. Umesto zahtevanog iznosa, izdvojeno je samo 33.000 funti u decembru 2020. godine, što je svega 0,1 odsto od prvobitnog zahteva.

Foto AP

Da nevolja bude veća, došlo je i do incidenta na signalizaciji u tunelu ispod Lamanša, kao i do nesreće na auto-putu M20, koji vodi ka Doveru, što je otežalo saobraćaj. U koloni je čekalo čak tri hiljade kamiona.

Francuzi, koji se brane od napada Britanaca da snose odgovornost za gužve, prenose i izjave odgovornih britanskih sindikalaca za granično osoblje koji ističu da je bilo logično da se očekuje da će "bregzit" izazvati gužve u luci u Doveru.

Velika Britanija ni ranije, dok je bila članica EU, nije bila deo šengenskog prostora, pa su kontrole postojale i pre. "bregzit" je, međutim, očigledno pojačao provere, što je samo podstaklo nove nesuglasice između Pariza i Londona, kojih je već dosta od izlaska Britanije iz EU.

GLOŽENjA

Odnosi između Britanije i Francuske se sve više narušavaju otkako je Britanija napustila Evropsku uniju, a lideri obe zemlje se svađaju oko putovanja i čamaca sa migrantima koji prelaze kanal. Najveće tenzije su ipak do sada bile oko ribolova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...