VAPAJ AMERIKE: Vašingtonu potrebno da Rusija isporučuje naftu na svetska tržišta

Novosti online

22. 07. 2022. u 20:19

SJEDINJENIM Američkim Državama i njihovim saveznicima potrebne su isporuke ruske nafte na svetska tržišta, inače će cena ovog resursa ponovo početi da raste, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

ВАПАЈ АМЕРИКЕ: Вашингтону потребно да Русија испоручује нафту на светска тржишта

Viktorija Nuland / Foto Profimedia

- Moramo da vidimo prisustvo ruske nafte na svetskom tržištu, inače će njena nestašica dovesti do novog povećanja cena - rekla je Nulandova na godišnjem forumu organizovanom na platformi Instituta Aspen.

Visoki diplomata je dodala da bi ograničenje granične cene ruske nafte, prema mišljenju Vašingtona i saveznika, trebalo da bude takav da ograniči profit od prodaje crnog zlata za Moskvu, ali da je motiviše da nastavi da snabdeva svetska tržišta ovim resursom.

Dogovor o izvozu ukrajinskog žita – odlična vest

Nulandova je dodala da Sjedinjene Američke Države smatraju da je potpisivanje sporazuma u ​​Turskoj o izvozu ukrajinskog žita odlična vest, ali obraćaju pažnju na to da ih tek treba sprovesti.

Upitana da li Vašington smatra da će dogovor biti realizovan, Nulanova je odgovorila: „Videćemo“.

- Stvarna implementacija ovog sporazuma sada zavisi od Rusije. Međutim, ona je veoma dobro strukturisana u smislu nadzora i u pogledu kanala kroz koje se žito može da se izvozi - ocenila je Nulandova.

U Istanbulu je u petak potpisan multilateralni sporazum o ukidanju ograničenja na isporuku ruskih proizvoda za izvoz i o pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

POMENULE I KRVNU OSVETU: Sestre mladića kojeg je Laušević usmrtio samo jednom su se obratile javnosti