PRVI SASTANAK MAKRONA SA NOVOM VLADOM FRANCUSKE: Uprkos kritikama opozicije, poslao poruku da neće biti promena

Tanjug

04. 07. 2022. u 18:53

NAKON što je izvršio delimičnu rekonstrukciju vlade u kojoj nema ni jednog predstavnika iz opozicinog tabora, predsednik Emanuel Makron pozvao je danas svoje ministre da se "čvrsto drže", da budu ambiciozni i pokažu spremnost na kompromise.

ПРВИ САСТАНАК МАКРОНА СА НОВОМ ВЛАДОМ ФРАНЦУСКЕ: Упркос критикама опозиције, послао поруку да неће бити промена

Foto Tanjug/AP

Uprkos kritikama opozicije, ključne položaje premijera i ministra finansija ostale su nepromenjene u rekonstrukciji kabineta koja je, sve u svemu, poslala signal javnosti da neće biti promena političkog kursa, prenosi Rojters.

S obzirom da je na junskim izborima Markonova politička opcija izgubila apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta, predsednik i njegova vlada moraće da pregovaraju o podršci gotovo svim zakonskim predlozima opozicije.

- Moramo da priznamo da opozicione parlamentarne stranke odbijaju da budu deo vladinog sporazuma - rekao je Makron tokom prvog Saveta ministara nakon jutrošnje rekonstrukcije.

Opisujući novi politički pejzaž kao "izuzetan", Makron je rekao da to zahteva od vlade "veliku ambiciju jer su zemlji potrebne reforme... ali i duh odgovornosti za postizanje zahtevnih kompromisa".

Ključne pozicije u francuskoj vladi ostale su nepromenjene, tako da će premijerka Elizabet Born i ministar finansija Bruno le Mer i dalje ostati na svojim položajima, što je signal da neće doći do političkog zaokreta, preneo je ranije Rojters.

Za novog portparola vlade imenovan je Olivije Veran, koji je, kao ministar zdravlja okom većeg dela pandemije korona virusa, bio "lice krize".

Među novoimenovanima u vladi je Lorans Bun, zamenica generalnog sekretara OECD i glavni ekonomista, koja je imenovana umesto Klemona Bona na položaj ministra za evropska pitanja, dok je Bon postao novi ministar saobraćaja.

- Očigledno je da ima malo dobrovoljaca spremnih da se ukrcaju na Titanik - izjavio je Manuel Bompar, poslanik krajnje levičarske stranke Nepokorna Francuska.

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen napisala je na svom Tviteru nalogu da predsednik Republike "ignoriše volju birača" i zahtev francuskog naroda za promenu državne politike.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)