RAT U UKRAJINI: Odbijen kontranapad kod Izjuma; Zatvara se obruč kod Lisičanska, Rusi kontrolišu pola grada

Novosti online

30. 06. 2022. u 07:31 >> 01:23

U toku je 127. dana specijalne vojne operacije u Ukrajini. Nastavljene borbe u područjima Slavjanska i Harkova. Sirija priznala nezavisnost DNR i LNR.

РАТ У УКРАЈИНИ: Одбијен контранапад код Изјума; Затвара се обруч код Лисичанска, Руси контролишу пола града

Foto Tanjug/AP

Artiljerijski dueli

U Dnjepropetrovskoj oblasti, Oružane snage Rusije pogodile su objekte ukrajinske vojske u Dnjepropetrovsku i Slavgorodu.

Na teritoriji Zaporožja, strane nastavljaju da vode artiljerijske duele u blizini linije dodira.
U pravcu Krivog Roga, Oružane snage Rusije napale su položaje Oružanih snaga Ukrajine u Zelenodolsku i Širokovskom okrugu.

 

Nemirna noć kod Slavjanska

Pozicione bitke na području Slovensko-Kramatorske aglomeracije. Ruska vojska nanosi udare na periferije gradova i industrijskih zona gde su Oružane snage Ukrajine opremile položaje

Raketni udari izbacili iz stroja najmanje 100 pripadnika VSU

Na severu Harkovske oblasti nastavljaju se pozicione borbe u okolini Prudjanke i Pitomnika. Raketni udari u Harkovu uništili su dve tačke raspoređivanja SRV, pri čemu je poginulo najmanje 100 vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Tenkovska bitka kod Lisičanska

-S jedne strane pritiskaju jedinice LNR i Rusije, ali tamo su, ispostavilo se, ukrajinski tenkovi već iza brda, javlja dopisnik „Izvestija“ Denis Kulaga.

 

Foto Tanjug/AP

 

Direktno sa fronta - Uništavanje APU tenka

preciznom artiljerijskom vatrom (VIDEO)

Zapadno od Lisičanska, artiljerci grupe Otvažnie (Hrabri) nastavljaju da uništavaju oklopna vozila ukrajinskih militanata.

 

Upali u zasedu, Rusi im uništili tenk i 2 BVP

TV kijevskog režima govorila je o jedinici Nacionalne garde Ukrajine koja je upala u zasedu u Zaporoškoj oblasti.

Tokom bitke dva ukrajinska oklopna transportera su uništena, tenk je dobio ozbiljnu štetu.

Foto AP

Artiljerija, a sada i tenkovi u napadu na Lisičansk

Napad na Lisičansk se nastavlja. Tehnika ulazi u borbene redove, i to ne kao obično - u velikim kolonama, već u malim grupama.

Jurišne odrede stalno podržava artiljerija, koja neprekidno puca na neprijatelja,

 

Azov i VSU postavili položaje po kućama

Ukrajinske snage oformile su kasarne i rasporedile oklopnu tehniku i artiljeriju na području Tehnološke srednje škole u Harkovu, saopštio je Međuvladin koordinacioni štab za humanitarno reagovanje.

Takođe, u Nikolajevu su u školi raspoređene jedinice ukrajinske teritorijalne odbrane, skladišta sa municijom i oklopna tehnika.

Ukrajinski vojnici, strani plaćenici i borci „Azova“ u Kramatorsku su u školi i privatnim kućama postavili uporišta i snajperske položaje, rasporedili oklopnu tehniku i minobacače, dok je u Slavjansku u jednoj srednjoj školi smešten jedan deo jedinica a prilazi zgradi minirani, a stanovništvo o tome nije obavešteno.

Ukrajinski ekstremisti su digli u vazduh silos sa žitom u Dnjepropetrovskoj oblasti s namerom da za to optuže Rusiju.

Holandski premijer: Svo oružje ide u Ukrajinu

Premijer Holandije Mark Rute pozvao je zapadne zemlje da Kijevu pruže vojnu podršku, čak i ako to u velikoj meri oslabi zaštitu njihovih teritorija.

 

Kotao se zatvara

Uprkos izjavama zvaničnika Luganske Narodne Republike, bitka za Lisičansk je još uvek daleko od završetka (MAPA). Nema sumnje da savezničke jedinice kontrolišu od 30-50% grada.

 

Pregovori o razmeni zarobljenika

U toku su pregovori o novoj razmeni zarobljenika sa Ukrajinom, sve će biti urađeno da se svi vrate kućama, rekao je u četvrtak šef DNR Denis Pušilin.

-Naravno, treba da vratimo sve one koji su pali u tamnice ukrajinskog režima i takav posao je u toku, rekao je Pušilin odgovarajući na pitanje da li dozvoljava novu razmenu zarobljenika sa ukrajinskom stranom.

-Učinićemo sve da se svi vrate kući. To je naš zadatak, rekao je Pušilin u eteru TV kanala „Rosija 24“.

 

Pušilin prvo Lisičansk, pa onda ostatak DNR

Šef Donjecke narodne republike Denis Pušilin rekao je za "Rusija 24" da će se po okončanju borbi za Lisičansk jedinice sa tog fronta prebaciti u DNR.

 

Građani Rusije slobodno mogu u Hersonsku oblast

Od 30. juna ruskim državljanima je dozvoljen slobodan ulazak u Hersonsku oblast, ranije je bilo potrebno prisustvo rođaka ili druge okolnosti, prenela je hersonska VGA.

-Od 30. juna ruskim građanima je dozvoljen slobodan ulazak u oslobođenu Hersonsku oblast, ​​navodi se u poruci administracije na Telegram kanalu VGA.

Istovremeno, saopštava se da se ukidaju ograničenja za ulazak u Zaporošku oblast, međutim, za sada nema potvrde ove informacije od vlasti regiona.

 

Uništeno više od 3.800 tenkova

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 224 aviona, 134 helikoptera, 1.400 bespilotnih letelica, 353 protivvazdušna raketna sistema, 3.859 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 698 VBR, 3.059 oruđa poljske artiljerije i minobacača, kao i 3.916 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

 

40 raketa iz VBR ispaljeno na grad

Ukrajinske trupe u 18.00 ispalile su 40 raketa iz "Grada" na Golmovski u DNR saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Vraćeni samo oni kojinisu počinili zločine

Kijevu je vraćeno 37 pripadnika iz „Azova“ i „Ajdara“, koji definitivno neće moći da se vrate u stroj, a za čije zločine nema dokaza, saopštio je lider DNR Denis Pušilin.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Ukrajinci granatiraju Severodonjeck

Ukrajinske trupe granatiraju Severodonjeck, koji je nedavno oslobodila Narodna milicija LNR.

 

Ruska pesnica udara prejako za VSU

Militanti VSU-a izveštavaju da su "istupili" u Severodonetsk-u i da nemaju mogućnosti da brane Lisičansk jer se nalaze pod stalnim pritiskom “ruskog vojnog čekića".

 

PVO DNR presreo ukrajinsku Točku-U

Sistemi PVO Donjecke Narodne Republike presreli su ukrajinsku raketu (Točka-U), olupina se srušila na teritoriju Debaljceva, saopštio je u četvrtak štab teritorijalne odbrane DNR.

Foto printskrin telegram rybar

-PVO sistemi presreli su ukrajinsku raketu, olupina se srušila na teritoriju Debaljceva. Oštećena je garaža u ulici Nekrasov, saopštio je štab na Telegram kanalu.

 

Oslobođeno 47 državljana DNR

Ombudsman Donjecke Narodne Republike Darija Morozova rekla je novinarima da je tokom razmene zatvorenika između Rusije i Ukrajine oslobođeno 47 državljana DNR.

-Juče je došlo do razmene između Ruske Federacije i Ukrajine. Kao rezultat toga, uspeli smo da oslobodimo 47 državljana Donjecke Narodne Republike, rekla je Morozova novinarima.

Razmena ratnih zarobljenika 144 na 144 izvršena je 29. juna po direktnom uputstvu Vrhovnog komandanta Ruske Federacije u cilju očuvanja života i zdravlja ruske vojske, boraca DNR i LNR, izjavio je u četvrtak portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

 

Ko će na Zmijsko ostrvo?

Ukrajinska vojska namerava da preuzme kontrolu nad ostrvom Zmejni (Zmijsko ostrvo), izjavio je u četvrtak zamenik načelnika operativnog odeljenja ukrajinskog Generalštaba Aleksij Gromov.

Foto: Profimedia/printskrin Jutjub/Guardian news

 

 

Obuka VSU u Češkoj

Ukrajinsko vojno osoblje bi moglo da se obuči za korišćenje nove vojne opreme u Češkoj, o tome su u toku pregovori, rekla je šefica češkog Ministarstva odbrane Jana Černohova.

Zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je ranije napomenula da militarizacija Evrope uz napore NATO-a dobija neviđeni zamah. Prema njenim rečima, posebno se na sastanku zemalja alijanse razgovaralo o „koracima koji su suštinski usmereni na dalju eskalaciju sukoba u Ukrajini“.

 

Odbijen ukrajinski kontranapad

Nakon dolaska oružanih snaga RF-a do obale Severskog Donca u Balaklejskom okrugu (VIDEO), ukrajinska vojska je pokušala da pređe reku u blizini Zalimana u svrhu kontranapada, ali svi pokušaji su bili odbijeni koordiniranim radom ruske “akacije” i dronova.

FOTO: Printskrin

 

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske trupe su u četvrtak skoro sat vremena granatirale naselja Golmovski i Pantelejmonovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši ukupno 11 granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski okrug u Donjecku i Jasinovatu artiljerijom od 152 mm, a takođe su pogodile i Jakovlevku granatama od 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

Ograničenje cene ruske nafte - politička odluka

Ideja Zapada da postavi ograničenje cene ruske nafte je još jedna politička odluka koja će dovesti do neravnoteže na tržištu i povećanja kotacija, smatra potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak, prenosi Sputnjik.

Ukrajinski general: Rusija pojačala raketne napade u drugoj polovini juna

Brigadni general ukrajinskih oružanih snaga Oleksij Hromov izjavio je danas da je Rusija pojačala raketne napade u drugoj polovini juna.

Hromov je na konferenciji za novinare rekao da je više od polovine raketa iz sovjetskih rezervi i manje preciznih, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da su zbog toga ruski projektili pogađali stambene zgrade.

Britanska agencija navodi u izveštaju da nije mogla nezavisno, iz drugog izvora da proveri izjavu brigadnog generala ukrajinskih oružanih snaga.

Ruske snage kontrolišu već 50 odsto Lisičanska

Snage Rusije i Luganske Narodne Republike kontrolišu već oko 50 odsto Lisičanska, a biće oslobođen u narednim danima, izjavio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov

- To su verodostojne informacije, kontrolišemo grad sa severne i južne strane, kao i sa istočne. Naši odredi su prodrli u grad, u stambena naselja - rekao je Kiseljov.

Džonson: Usaglasili smo se da još više podržimo Ukrajinu

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas u Madridu da je NATO odlučniji više nego ikad da podrži Ukrajinu.

- Praktično su se svi na samitu NATO usaglasili da pruže veću pomoć Ukrajini - poručio je Džonson na konferenciji za novinare, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanski premijer je ocenio samit NATO kao "veoma uspešan".

Kadirov pokazao novu tehniku: Počela specijalna operacija oslobođenja Lisičanska

- Kao stručnjak, mogu reći da ćemo sutra tamo završiti. Evo, nove tehnike, novih ljudi - rekao je Kadirov.

On je istakao da je uzet veliki broj zarobljenika i stranog oružja.

 

Više od 6.000 ukrajinskih vojnika u zarobljeništvu

Razmena zarobljenika sa ukrajinskom stranom organizovana je i obavljena po direktnom nalogu vrhovnog komandanta ruske vojske Vladimira Putina, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

On je potvrdio da je 29. juna obavljena razmena 144 za 144 vojnika. Ova odluka je bila doneta "pošto su životi, zdravlje i sloboda naših vojnika, boraca DNR i LNR koji čine većinu povratnika – najvažniji zadatak".

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su praktično svi oslobođeni ranjeni. U ruskom zarobljeništvu se nalazi više od 6.000 ukrajinskih vojnika.

Švedska šalje vojnu pomoć Ukrajini od 49 miliona dolara

Švedska će poslati još protivtenkovskog oružja i automatskog naoružanja Ukrajini, saopštilo je danas švedsko ministarstvo odbrane.

Saopšteno je da je paket oružja, koji takođe uključuje opremu za čišćenje mina, procenjen na oko 49 miliona dolara.

Švedska i Finska učinile su značajan korak ka članstvu u Severnoatlantskom savezu, pošto je Turska u utorak na samitu u Madridu ukinula veto na njihovo pristupanje posle potpisivanja sporazuma o uzajamnoj zaštiti bezbednosnih interesa.

Oboren ukrajinski su-27

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane tokom proteklog dana oborili su ukrajinski lovac Su-27 i devet bespilotnih letelica, saopštila je u četvrtak pres-služba ruskog Ministarstva odbrane.

- Ruski PVO sistemi oborili su avion Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u rejonu naselja Sofijevka u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i devet ukrajinskih bespilotnih letelica u rejonima naselja Berestovoe, Petrovenki u Donjeckoj Narodnoj Republici, Žovtnevo, Bajrak, Hetmanovka, Ivančukovka, Peremoga Harkovska oblast - ​​navodi se u saopštenju.

Rusija povukla trupe sa Zmijskog ostrva

Rusija je povukla trupe sa Zmijskog ostrva u znak dobre volje, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se ističe da je Moskva time međunarodnoj zajednici pokazala da se Ruska Federacija ne meša u napore UN da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Zmijsko ostrvo se nalazi u zapadnom delu Crnog mora i pripada Odeskoj oblasti.

Zauzimanjem Zmijskog ostrva, Rusija je u potpunosti blokirala ukrajinske luke na Crnom moru, čime je praktično obustavljen izvoz žitarica u Tursku i Gruziju, kao i prevoz robe iz Odese kroz Bosfor ka Sredozemnom moru.

Poginula jedna osoba u Harkovu

Jedna osoba je poginula, a šest je povređeno, uključujući 11-godišnju devojčicu, u ruskim napadima u oblasti Harkova, izjavio je danas guverner te ukrajinske oblasti Oleh Sinehubov.

On je na Telegramu objavio da je zbog ruskih napada u oblasti Harkova, 11-godišnja devojčica hospitalizovana, prenosi Gardijan.

- Nastavljaju se borbe u regionu. U pravcu Harkova, okupatori vode odbrambene borbe, pokušavajući da obuzdaju našu vojsku. Neprijatelj gađa iz tenkova, minobacača, artiljerije i mlazne artiljerije položaje naše vojske i mirne gradove i sela - naveo je Sinehubov.

"Ukrajinskim snagama u i oko Lisičanska naređeno da se povuku"

Ukrajinskim oružanim snagama u i oko Lisičanska naređeno je da se povuku, izjavio je danas oficir Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko, prenosi Tanjug.

- Grupi ukrajinskih trupa stacioniranih u Lisičansku i oko njega naređeno je da se povuku. Da bi minimizirao gubitke, kijevski režim je naredio da se trupe povlače u malim grupama, u dugim intervalima i na velikim udaljenostima - objavio je na Telegramu Maročko obaveštajne podatke Narodne milicije LNR, prenosi agencija TASS.

Zelenski: U veoma smo teškoj situaciji u Donbasu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da se ukrajinska vojska nalazi u veoma teškoj situaciji u Donbasu, u području Lisičanska, Avdejevke, Bahmuta (Artjomovska).

Ukrajinski lider je na svom telegram kanalu saopštio da rukovodstvo zemlje radi sve kako bi dobili savremene artiljerijske sisteme. Oni, navodno, mogu na odgovarajući način da odgovore na ofanzivu DNR i LNR, uz podršku ruske vojske.

Foto: Profimedia

Volodin odgovorio Stoltenbergu: Rano se radujete...

Govoreći da će stupanjem Finske i Švedske u NATO na ruskim granicama biti više Severnoatlanske alijanse, generalni sekretar organizacije pokazuje da nije učio geografiju u školi, saopštio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

- Rano se raduje. Nije učio geografiju u školi. U slučaju stupanja Finske i švedske u NATO biće više Rusije na njegovim granicama", odgovorio je Volodin Stoltenbergu na svom telegram-kanalu.

Putin: Ruska operacija u Ukrajini ide po planu

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini teče po planu i nema potrebe da se ispoštuju rokovi za njeno okončanje, rekao je u sredu ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema Putinovim rečima, cilj specijalne vojne operacije je oslobađanje Donbasa, odbrana ljudi koji tamo žive i „stvaranje uslova koji će garantovati bezbednost same Rusije“.

- Rad se odvija mirno i ritmično. Trupe napreduju i stižu do onih krajnjih tačaka koje su postavljene kao zadatak u određenoj fazi ovog borbenog rada. Sve ide po planub- naglasio je Putin.

Upitan o mogućem roku za završetak operacije, ruski predsednik je rekao: -bNema potrebe da pričamo o bilo kakvim rokovima. Nikada ne pričam o tome, pošto je ovo život i to su stvarne stvari. Nije u redu da se to pritiska. u bilo koje rokove“.

Ruski spasioci uklanjaju ruševine

Ruski spasioci izvršili su na teritoriji DNR i LNR uklanjanje ruševina na površini većoj od 160 hiljada kvadratnih metara, saopštila je pres-služba Ministarstva za vanredne situacije.

Automobili i cisterne Ministarstva za vanredne situacije Rusije svakodnevno dostavljaju pijaću i tehničku vodu. Ukupno je isporučeno više od 22 hiljade tona vode za piće i preko 93 hiljade tona tehničke vode. Takođe, ruski spasioci pomažu stanovnicima u rešavanju svakodnevnih pitanja i pružanju medicinske nege.

Ruska vojska preuzela kontrolu nad rafinerijom nafte kod Lisičanska

Ruska vojska je preuzela potpunu kontrolu nad rafinerijom nafte kod Lisičanska i sada su svi putevi iz Lisičanska pod kontrolom savezničkih snaga Rusije i LNR, saopštio je ambasador LNR u Moskvi Rodion Mirošnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)