OGLASILI SE BAJDEN I FON DER LAJENOVA: Isporuke gasa iz SAD "ključne" za snabdevanje Evrope

Tanjug

27. 06. 2022. u 13:37

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik SAD Džozef Bajden poručili su danas da Brisel i Vašington rade na okončanju zavisnosti EU od ruskih energenata i ponovili da Rusija nastavlja da koristi ”prirodni gas kao političko i ekonomsko oružje”.

ОГЛАСИЛИ СЕ БАЈДЕН И ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА: Испоруке гаса из САД кључне за снабдевање Европе

foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

- Dok je Rusija prekinula isporuke prirodnog gasa za nekoliko država članica EU, Sjedinjene Države i drugi proizvođači su pojačali svoje isporuke - poručili su oni.

- Od marta, globalni izvoz LNG-a u Evropu porastao je za 75 odsto u poređenju sa 2021. godinom, dok se američki izvoz LNG-a u Evropu skoro utrostruči - navodi se u zajedničkom saopštenju Lajenove i Bajdena.

Dvoje visokih zvaničnika naglašavaju da EU i SAD zajedno rade na pronalaženju načina za dalje smanjenje ruskih prihoda od energije, kako bi dodatno smanjili sposobnost Rusije da finansira "svoj ničim izazvan rat u Ukrajini".

foto: Tanjug/Lukas Barth/Pool photo via AP

Brisel napominje da je osnovao EU energetsku platformu za koordinaciju mera za obezbeđivanje pouzdanih i raznovrsnih snabdevanja energijom za EU, ali i uspostavio prvu regionalnu Energetsku platformu za jugoistočnu Evropu za podršku diverzifikaciji gasa u regionu koji tradicionalno zavisi od ruskih snabdevanja.

Dodaje se su Sjedinjene Države "ključni partner" za održivu diversifikaciju snabdevanja gasom u ovom regionu i drugim državama članicama EU.

 

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RAKETNOG SISTEMA "URAGAN": Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna