ZELENSKI SAMOUVEREN: Verujem da će sve članice EU podržati kandidaturu Ukrajine

Tanjug

22. 06. 2022. u 18:15

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da veruje da će sve članice Evropske unije (EU) podržati predlog da se Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo, na samitu koji će se održati ove nedelje.

ЗЕЛЕНСКИ САМОУВЕРЕН: Верујем да ће све чланице ЕУ подржати кандидатуру Украјине

foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

- Verujem da će svih 27 zemalja Evropske unije podržati naš status kandidata - naveo je Zelenski, govoreći putem video veze sa studentima Mankove škole za globalne poslove i javnu politiku u Torontu, prenosi Rojters.

On je pozitivnu odluku članica EU o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Ukrajini nazvao "izlaskom u svetlost iz tame", navodi britanska agencija.

Podrška od Orbana

Mađarski premijer Viktor Orban istakao je danas u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim da Mađarska podržava davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i otklanjanje birokratskih prepreka za njen prijem u članstvo.

Kako je za MTI rekao zamenik državnog sekretara Bertlan Havasi u Kancelariji mađarskog premijera, Orban je obećao da će taj stav izneti i na samitu EU u Briselu krajem nedelje.

Pred Ukrajinom "put pun preduslova"

Nemački kancelar Olaf Šolc je tokom posete Kijevu poslao skrivenu poruku Ukrajini na temu njenog članstva u Evropsku uniju, piše nemački list „Velt“.

- Dok Makron i Dragi govore o ‘putu’ koji je sada započeo Kijev, Šolc govori o „putu punom preduslova" - navodi se u članku.

Kancelar smatra da je potrebno da se Ukrajina promeni, kako bi je prihvatili u Evropsku uniju: da se bori protiv korupcije, izgradi funkcionalnu pravnu državu i liberalizuje svoju ekonomiju.

BONUS VIDEO:

MANEVRI BALTIČKE FLOTE: Pogledajte vežbe posada na 60 brodova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!