SKRIVENA ŠOLCOVA PORUKA KIJEVU Pred Ukrajinom "put pun preduslova"

Novosti onlajn

19. 06. 2022. u 10:27

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc je tokom posete Kijevu poslao skrivenu poruku Ukrajini na temu njenog članstva u Evropsku uniju, piše nemački list „Velt“.

СКРИВЕНА ШОЛЦОВА ПОРУКА КИЈЕВУ Пред Украјином пут пун предуслова

Foto: Tanjug

- Dok Makron i Dragi govore o ‘putu’ koji je sada započeo Kijev, Šolc govori o „putu punom preduslova" - navodi se u članku.

Kancelar smatra da je potrebno da se Ukrajina promeni, kako bi je prihvatili u Evropsku uniju: da se bori protiv korupcije, izgradi funkcionalnu pravnu državu i liberalizuje svoju ekonomiju.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je i da se EU promeni, odnosno da uvede princip većine za donošenje važnih odluka, umesto jednoglasja koje je trenutno aktuelno.

Šolc je izjavio da će samo fundamentalno reformiran savez imati mogućnosti da se širi. Na ovaj način nemački kancelar ne daje Ukrajini lažna obećanja, zaključuje se u materijalu.

Ranije je Evropska komisija zvanično izjavila da je preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata kao simboličan korak na dugom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Odluku će doneti lideri EU 23-24. juna.

Poslednja zemlja koja je primljena u EU je Hrvatska 2013. godine. Proces razmatranja zahteva za članstvo je trajao deset godina. Albanija je dobila status kandidata 2014. godine, dok je Turska taj status dobila još 1999. godine, ali ni jedna od ovih zemalja još uvek nije postala članica Evropske unije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)