UKRAJINA OD ZAPADA TRAŽI HILJADE TENKOVA I HAUBICA: NJujork tajms kritikuje Kijev, zahtevi neracionalni i nerealni

M.Đorđević

14. 06. 2022. u 10:45

KIJEV je počeo da zahteva od Zapada isporuku tolike količine naoružanja, o kojoj se ranije nije ni govorilo.

УКРАЈИНА ОД ЗАПАДА ТРАЖИ ХИЉАДЕ ТЕНКОВА И ХАУБИЦА: Њујорк тајмс критикује Кијев, захтеви нерационални и нереални

Foto:Jutjub printskrin/Military Archive

Kolumnista Stiven Erlanger u svom članku za Njujork tajms navodi da, prema njegovom mišljenju, na ovaj način kijevski režim pokušava da izvrši pritisak na zapadne lidere da preispitaju svoj pristup ratu.

Autor naglašava da ukrajinski zahtevi za vojnu pomoć nisu „realni niti svrsishodni“, komentarišući reči savetnika predsednika Ukrajine Mihaila Podoljaka, koji je zahtevao da Kijevu bude obezbeđeno 300 mobilnih višecevnih raketnih sistema (MLRS), 1.000 haubica, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova.

- Ovakvi ogromni zahtevi ne mogu biti ni realni ni svrsishodni. Haubice, na primer, stižu brže nego što Ukrajinci mogu da ih iskoriste - piše Erlanger.

On je uveren da su Podoljak i njegov šef Volodimir Zelenski svesni nerealne prirode svojih zahteva, i jednostavno vrše pritisak na Zapad, svakodnevno se žaleći da im nije dato dovoljno oružja.

U članku se takođe napominje da stalne žalbe i zahtevi Kijeva, koji ponekad čak počnu da poprimaju karakter pretnji, izazivaju sve više iritacije na Zapadu.

Posebno se naglašava da privrede evropskih zemalja u velikoj meri trpe zbog mahnite politike sankcija Rusiji i nepromišljene podrške Kijevu. Zbog toga što se kriza produžila, a očekivani poraz Rusije se ne očekuje, već je došlo do razlaza u zemljama Zapada.

Do ovog raskola došlo je čak i u geografskom smislu – na istoku Evrope je nastala „partija pravde“, koja želi da kazni Rusiju, a „partija mira“ na Zapadu se zalaže za prekid neprijateljstava.

Treba napomenuti da i iz SAD stiže sve više signala da je Vašington razočaran što snabdevanje Kijeva američkim oružjem ne donosi željeni rezultat.

Dan ranije je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer priznala da Vašington neće vršiti pritisak na evropske saveznike po pitanju isporuke oružja Kijevu. Ona je navela da odluke o obimu vojne pomoći Ukrajini treba da donesu same evropske zemlje.

BONUS VIDEO: UNIŠTENO 112 UKRAJINSKIH VOJNIH OBJEKATA: Najnoviji brifing ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)