ZELENSKI ODBIO PETICIJU GRAĐANA UKRAJINE: Nije podržao njihove molbe, evo šta su tražili od njega

Novosti online

10. 06. 2022. u 23:51

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski odbio je da podrži peticiju kojom se od njega tražilo da ukine zabranu napuštanja Ukrajine za muškarce od 19 do 60 godina, piše RIA Novosti.

ЗЕЛЕНСКИ ОДБИО ПЕТИЦИЈУ ГРАЂАНА УКРАЈИНЕ: Није подржао њихове молбе, ево шта су тражили од њега

Foto: Profimedia

Muškarcima između 18 i 60 godina zabranjeno je napuštanje Ukrajine od 24. februara zbog uvođenja vanrednog stanja, nakon početka ruske specijalne operacije u toj zemlji.

Od početka juna, na sajtu predsednika Ukrajine je postavljeno oko 30 peticija za potpuno ili delimično ukidanje zabrane napuštanja Ukrajine.

Peticije su podnosile različite kategorije građana sa različitim argumentima. Neki se žale na niske plate u Ukrajini i traže da se muškarcima koji izdržavaju porodice dozvoli odlazak. Drugi su zabrinuti zbog studenata koji studiraju u inostranstvu. Ima i zahteva da se preduzetnicima i vozačima omogući da putuju u inostranstvo.

Peticija, u kojoj se posebno ističe da mnogi muškarci koji su jedini hranitelji u svojim porodicama ne mogu da napuste zemlju da rade, a njihovi rođaci ostaju bez novca, dobila je 25.000 glasova, koliko je neophodno za razmatranje. Ističe se i da ljudi koji "mogu i žele da pomognu Ukrajini" ne dolaze u zemlju, jer tada neće moći da odu i "pomažu tamo gde su efikasni".

U odgovoru na peticiju, Zelenski je istakao da, prema zakonu, u uslovima vanrednog stanja, ustavno pravo ukrajinskih građana da napuste teritoriju zemlje može biti ograničeno.

- Očekuje se da će ukidanje ovih ograničenja biti sprovedeno nakon okončanja pravnog režima vanrednog stanja - rekao je Zelenski.

Vojno stanje u Ukrajini, u skladu sa odlukom Vrhovne rade, produženo je do 23. avgusta.

BONUS GALERIJA: Ukrajinski "Bajraktari"

BONUS VIDEO: S-300 U AKCIJI - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak dejstva protivavionskog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere