(MAPA) KRVAVE BORBE ZA SEVERODONJECK: Odbijena kontraofanziva kod Ugledara, ruske trupe polako napreduju

P. Z. S. / telegram voenkorKotenok

10. 06. 2022. u 22:46

RUSKA specijalna operacija počela je 24. februatra. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe i od 25. marta su završile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

(МАПА) КРВАВЕ БОРБЕ ЗА СЕВЕРОДОЊЕЦК: Одбијена контраофанзива код Угледара, руске трупе полако напредују

Foto: Profimedia

Glavni cilj je oslobođenje Donbasa.

Vojni ekspert Boris Rožin dao je kratak rezime borbenih dejstava na frontu u Ukrajini za telegram kanal Voenkor Kotenok Z.


SEVERODONjECK
Borbe u industrijskoj zoni grada. Neprijatelj trpi velike gubitke u borbama za grad, o čemu informacije cure čak i u ukrajinskim medijima. Međutim, tema „povlačenja u Lisičansk“ i dalje je blokirana iz političkih razloga. U stvari, borbe u Severodonjecku su se pretvorile u mlevenje onih rezervi koje je komanda Oružanih snaga Ukrajine potisnula u industrijsku zonu.

SOLEDAR
Borbe u oblasti Berestovoje i Belogorovka. Neprijatelj se postepeno istiskuje sa linije, meljujući rezerve prebačene ovde iz Artemovska. Autoput Lisičansk-Artemovsk je i dalje pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga RF, međutim snabdevanje preko Severska održavaju Oružane snage Ukrajine.

SVETLODARSK
Mali napredak kod Dolomita. Uglegorska TE i Novoluganskoe su i dalje pod kontrolom APU. Protivnapadi Oružanih snaga Ukrajine kod sela Roti nisu bili uspešni.

ZOLOTOE
Borbe na području Vrubovke, Toškovke i Ustinovke. Nema značajnijeg pomaka, kao ni na periferiji Zolota.

Ilustracija riafan.ru


AVDEJEVKA
U industrijskoj zoni Avdiivka, u Kamenki i Krasnogorovki, nema značajnijih promena.
Borbe na periferiji Njujorka. Oružane snage Ukrajine nastavljaju terorističko granatiranje Donjecka i drugih gradova.

IZJUM
Kamiševaha, Kurulka, Dolgenkoie - bez promena. Napadi na Krasnopolje i Dolinu još nisu doveli do zauzimanja ovih sela. Borbe za Bogorodicu.

SVJATOGORSK
Trupe krče šumu zapadno od Svjatogorska, a bore se i u oblasti Tatjanovke. Postoje nepotvrđeni izveštaji o zauzimanju Prišiba i napredovanju ka Sidorovu. U drugim oblastima Severski Donec još nije forsiran. Neprijatelj je pojačao grupaciju kod Severska i Zakotnoga.

XARKOV
Pozicione bitke na liniji kozački Lopan-Lipci-Ternovoe-Rubežnoe. Lokalni pokušaji napada sa obe strane nisu bitno promenili ukupnu sliku. Možemo primetiti dalje intenziviranje štete od neprijateljske vatre na periferiji Harkova i u Sumskoj oblasti.
Oružane snage Ukrajine se spremaju da nastave ofanzivne pokušaje u pravcu Kazačje Lopana i Lipca.

ZAPOROŽJE
Nema značajnijih pomaka na liniji Kamenskoje-Orehov-Guljaipole-Velika Novoselovka. Neprijatelj jača svoje položaje u oblasti Kamenskoe i Orehov, očekujući napad Oružanih snaga RF na Zaporožje.

NIKOLAJEV
Oružane snage RF istisnule su ostatke Oružanih snaga Ukrajine sa Kinburnske kose i obezbedile mogućnost artiljerijskih udara na Očakovo, gde je neprijatelj pretrpeo gubitke u sastavu brodova.
Oružane snage Ukrajine očekuju nastavak aktivnih ofanzivnih dejstava Oružanih snaga RF severno od Nikolajeva, kao i na obali Crnog mora.
U rejonu Davidovog Broda, neprijatelj je do sada prešao u odbranu.
Na pravcima Krivog Roga i Nikopolja - bez značajnijih promena.

Odesa, Marinka, Ugledar - nema promena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere