RAT U UKRAJINI: Veliki uspeh Rusa (VIDEO)

Novosti onlajn

05. 06. 2022. u 07:22 >> 22:27

SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 102. dan. Ruske trupe nastavljaju da pogađaju položaje ukrajinske vojske, sistemi PVO su tokom proteklog dana oborili ukrajinski vojno-transportni avion i 17 dronova, a uništeno je i mesto razmeštanja stranih plaćenika.

РАТ У УКРАЈИНИ: Велики успех Руса (ВИДЕО)

Foto AP

Gradonačelnik oslobođenog Kupjanska: Ruska vojska zaustavila nerede i pljačke

Prema rečima gradonačelnika Kupjanska u Harkovskoj oblasti, iz Ukrajine je potpuno bila obustavljena isporuka električne energije, a nerede i pljačke u tom gradu zaustavila je ruska vojska.

- Sada smo direktno povezani preko Rusije. Moj zadatak, kao gradonačelnika grada, bio je spas grada, stanovnika i osnovne infrastrukture - priča gradonačelnik, prenosi "Sputnjik".

Sada, kaže, ima lični problem, jer je uhapšena njegova ćerka.

- Na teritoriji Ivano-Frankovskog regiona uhapsili su moju ćerku, jer nosi moje prezime. Bila je u poseti drugarici iz razreda, a uhapsila je ukrajinska služba bezbednosti. Još uvek ne znam gde je.

Zelenski posetio trupe?

Ukrajinski predsednik Zelenski posetio je danas ukrajinske trupe na prvoj liniji fronta, u jugoistočnom regionu Zaporožje, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Papa Franja i poruka svetskim liderima

Papa Franja je danas ponovo pozvao svetske lidere da traže diplomatsko rešenje za okončanje sukoba u Ukrajini.

- Dok besne smrt i razaranje i sukob se rasplamsava, podstičući eskalaciju koja je sve opasnija za sve, ponavljam svoj apel nacionalnim liderima: Molim vas, ne vodite čovečanstvo u propast! - poručio je poglavar Rimokatoličke crkve u obraćanju na Trgu Svetog Petra.

Papa je pozvao na "prave pregovore", konkretne razgovore za prekid vatre i za održivo rešenje.

Veliki uspeh Rusa

Narodna milicija Donjecke Narodne Republike saopštila je da je u protekla 24 sata likvidirano 30 ukrajinskih ekstremista, uništeno je jedno oklopno vozilo pešadije, kao i dva tenka T-80.

Poginula su četiri vojnika DNR, a 19 je ranjeno.

Ukrajina granatira naselja u DNR

Ukrajinska vojska granatirala je naselja Goljmovski i Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 10 projektila kalibra 122 milimetra, saopštlo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinska vojska je ponovo granatirala i Petrovsku oblast Donjecka, ispalivši 30 projektila kalibra 152 milimetra, kao i Jasinovatu, ispalivši 40 raketa iz višecevnog sistema „Grad“, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Ukrajinske trupe nisu zauzele kancelariju UN u Kramatorsku (ISPRAVKA)

Na portalu Novosti, a u okviru našeg bloga uživo o dešavanjima u Ukrajini, prenete su tvrdnje da su ukrajinske snage navodno zauzele kancelariju Ujedinjenih nacija (UN) u gradu Kramatorsk, koje su se nakon analize portala Raskrinkavanje.ba ispostavile netačnima.

Šta su činjenice?

Ujedinjene nacije su organizacija posvećena međunarodnoj saradnji, a koja je brojala 193 zemlje članice. Jedna od zemalja članica je i Ukrajina, koja je u organizaciji od 1945. godine.

Tvrdnja da su ukrajinske snage navodno zauzele kancelariju Ujedinjenih nacija u Kramatorsku originalno je objavljena 5.6.2022. na Telegram nalogu štaba teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Zvaničnik Ujedinjenih nacija je za portal StopFake demantovao tvrdnje DNR-a.

Ukrajinske trupe zauzele su kancelariju UN u Kramatorsku, saopštio je štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike:

- Krzysztof Janowski, portparol kancelarije kriznog koordinatora UN-a, rekao je da UN više ne iznajmljuje prostorije u Kramatorsku i da trenutno organizacija ne održava nikakve objekte u gradu. Tvrdnje da su kancelarije UN-a zauzele ukrajinske trupe koje ne dozvoljavaju pristup osoblju UN-a čista su fikcija - rekao je.

StopFake navodi da su, prema njihovim saznanjima, zaposlenici/e Ujedinjenih nacija napustili/e Kramatorsk još u februaru.

Nakon analize portala Raskrinkavanje.ba, deo našeg bloga koji je imao ovu tvrdnju je izmenjen i unete su tačne tvrdnje.

Izvinjavamo se na grešci.

Ukrajinski mediji: Jutrošnji udari na Kijev iz aviona iznad Kaspijskog mora

Jutrošnji raketni napad na Kijev ruske snage su izvele iz aviona Tu-95 iznad Kaspijskog mora, saopštila je Komanda Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Navodi se da je ispaljeno više projektila i da su ukrajinske protivvazdušne raketne snage uništile jednu krstareću raketu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Konašenkov: "Uništeni kontrolni punktovi 81. i 95. desantno-jurišne brigade Ukrajine"

Ruska avijacija likvidirala je preko 350 ukrajinskih ekstremista, 10 tenkova i oklopnih vozila, kao i dva višecevna raketna bacača „Grad“, saopštio je na jutarnjem brifingu portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su raketama visoke preciznosti vazdušnog baziranja na periferiji Kijeva uništile tenkove T-72 koje su isporučile istočnoevropske zemlje, kao i druga oklopna vozila. Takođe su uništile kontrolne punktove 81. i 95. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

"Sramota koja će ući u istoriju"

Ambasador Ukrajine u Berlinu Andrej Meljnik izjavio je da je odbijanje Nemačke da isporuči Ukrajini tenkove i borbena vozila pešadije „sramota koja će ući u istoriju“.

- Vlada Nemačke cinično odbija da nam isporuči čak i stare tenkove 'leopard-1' i borbena vozila pešadije 'marder' - napisao je Meljnik na Tviteru.

Putin upozorio Zapad

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ako Zapad počne da isporučuje Ukrajini rakete većeg dometa, Moskva će izvući odgovarajuće zaključke i početi da pogađa ciljeve koji još nisu pogođeni, prenose ruski mediji.

Foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Kadirov objavio snimak uništavanja američkih haubica

Čečenski lider Ramzan Kadirov pokazao je snimak uništavanja američkih haubica M777 u Lisičansku, kako je ranije izvestio.

- Nekoliko tačnih udaraca - i pet haubica 155 mm, zajedno sa municijom, sada su beskorisna gomila metala. Možete ih kao otpad predati nazad Amerikancima - napisao je šef Čečenije.

 

Španija šalje Ukrajini tenkove?

Španija je spremna da pošalje protivvazdušne rakete i tenkove u Ukrajinu, prenosi "Pais" pozivajući se na izvore.

Izdanje piše da je Madrid spreman da prebaci tenkove Leopard A4, koji su "decenijama bili u hibernaciji". Napominje se da oko 40 tenkova može biti obnovljeno i prebačeno ukrajinskim trupama.

 

"Poginulo 36 pripadnika ukrajinskih snaga"

U borbama jedinica snaga LNR sa ukrajinskim trupama tokom proteklog dana neprijatelj je pretrpeo gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, prenosi Sputnjik.

Poginulo je 36 pripadnika ukrajinskih snaga i uništeno šest oklopnih transportera, šest vozila, dok je osam pripadnika ukrajinskih snaga položilo oružje.

Kako se navodi u saopštenju Narodne milicije LNR, „protivnik gađa civilne objekte naselja u blizini fronta“.

 

Borbena dejstva "Piona"

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenih dejstava ruskih samohodnih topova „Pion“ kalibra 203mm tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Navođenje samohodnih topova vrši se dronovima koji otkrivaju lokaciju vatrenih položaja i osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine.

 

Granatiran rudnik Čeljuskincev

Narodna milicija DNR objavila je snimak posledica raketnih i minobacačkih napada rudnika Čeljuskincev kod Donjecka od strane ukrajinskih trupa.

 

Karakajev: "95 odsto grupe je u stalnoj borbenoj gotovosti"

U stalnoj borbenoj gotovosti nalazi se 95 odsto trupa ruskih raketnih strateških snaga, izjavio je za televiziju „Zvezda“ komandant Raketne vojske strateške namene general-pukovnik Sergej Karakajev.

Osim toga, jedan od ciljeva raketnih snaga je stvaranje novih raketnih sistema i njihovo opremanje, dodao je on.

Kadirov objavio novi snimak

Kadirov je postavio snimak na kome se smeje na izjavu ukrajinske strane da se ruska vojska navodno povlači u pravcu Severodonjecka.

Šef Čečenije obećao je iznenađenje ukrajinskoj vojsci i okrenuo se Zelenskom:

- Upozoravam te poslednji put! Podignite ruke i izađite na megdan sa rečima „Ne pucajte narode, predajem se!“. U suprotnom, u nevolji ste - izjavio je Kadirov.

 

Granatirana Mihajlovka

Ukrajinske trupe granatirale su selo Mihajlovku u 5.55 časova, ispalivši devet granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, prenose RIA Novosti.

 

Pronađeni američki snajperski patroni

Istrošene čaure američkih snajperskih patrona pronađene su u zgradi Službe bezbednosti Ukrajine u Mariupolju, javlja dopisnik RIA Novosti.

najnovije-vesti-rat-ukrajini-donbas-harkovska-oblast-rusija-ukrajina-rat-blog-uzivo-minuta-minut-video-foto-vladimir-putin-vladimir-zelenski

Otkrivena municija je kalibra 308 (Vinčester) i 338 kalibra (Lapua Magnum). U njihovoj neposrednoj blizini nalazile su se kutije sa patronama sličnog kalibra - 308 Vinčester, koje su opremljene ekspanzivnim mecima. Kada udare u telo, oni se šire i nanose dodatnu štetu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna