STOTINE SLUŽBENIKA CIA I BRITANSKE SLUŽBE U UKRAJINI: Lavrov tvrdi da oni zapravo upravljaju svima

Novosti online

04. 06. 2022. u 22:37

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas za RTRS da je Zapad godinama naoružavao Ukrajinu.

СТОТИНЕ СЛУЖБЕНИКА ЦИА И БРИТАНСКЕ СЛУЖБЕ У УКРАЈИНИ: Лавров тврди да они заправо управљају свима

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Javno vlasništvo

- Tamo je radilo na stotine službenika, CIA, engleske specijalne službe, oni su tamo više od 10 godina. Zauzimaju ogromne prostorije u zgradama zvaničnih ukrajinskih službi i agencija i oni zapravo upravljaju svima. Tako da je bilo jasno kad su odbijali sve naše razumne predloge i kompromise, da su opravdali naše najgore misli, da su stvarali u Ukrajini bazu kako bi pretili i suzdržavali Rusku Federaciju - rekao je Lavrov.

On je istakao da Rusija nije imala drugog izbora nego da prizna republike koje su morale da dobiju od Ukrajine poseban status i ostanu u njenom sastavu.

- Odnosno, republike na koje su ukrajinske oružane snage, tzv. ukrajinski nacionalni bataljoni nastavili agresivni nastup. Svakog dana su pucali tokom godina sabotiranja Minskog sporazuma, 14.000 civila je bilo ubijeno u direktnom pucanju na gradove, civilnu infrastrukturu, uključujući škole, bolnice, vrtiće - rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je sve počelo "davno, u najmanju ruku 2014. godine kada su, uprkos garancijama Francuske, Nemačke i Poljske, koje su podržale dogovor postignut između tadašnjeg predsjednika Ukrajine i opozicije, ujutro sledećeg dana nakon potpisivanja dokumenta neonacisti i ultraradikali preuzeli vlast u Ukrajini, a Nemačka, Francuska, a i cela EU zajedno sa njima, jednostavno pokazali svoju bespomoćnost i slabost".

Dodao je da se to nastavilo kada su "neonacisti, koji su osvojili vlast u Ukrajini, 2. maja u Odesi spalili 50 ljudi i 2. juna, kada su ukrajinske oružane snage i borbena avijacija bombardovali centar Luganska i druga mesta na istoku zemlje".

- Bombardovali su ih samo zbog toga što su odbili da prihvate rezultate antiustavnog državnog udara, što su odbili da žive u okviru neonacističkih pravila, potpuno rusofobskih, potpuno ekstremističkih, koji zapravo, ponavljaju sve temeljne tradicije Trećeg Rajha i poštuju kao junake one ljude koji su u to doba sarađivali sa nacistima - rekao je Lavrov.

Lavrov kaže da je Minski sporazum iz 2015. godine bio šansa da se očuva teritorijalni integritet Ukrajine, te da ne bi bilo razloga za odbranu Donbasa kada bi ovaj sporazum bio ispunjen.

(RTRS)

BONUS GALERIJA: Čečenski specijalci na defileu u Groznom

BONUS VIDEO: VOJSKA DNR U "AZOVSTALjU" - Pogledajte izbliza ruševine čeličane i tajne podzemne prostorije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili