SUTRA STUPAJU NA SNAGU NOVE SANKCIJE RUSIJI: Mađari zahtevali da patrijarh Kiril bude izuzet iz paketa

Tanjug

02. 06. 2022. u 16:37

AMBASADORI zemalja članica usaglasili su tekst šestog paketa sankcija protiv Ruske Federacije, koji bi na snagu trebalo da stupi sutra, nakon objavljivanja u Službenom glasniku EU.

СУТРА СТУПАЈУ НА СНАГУ НОВЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: Мађари захтевали да патријарх Кирил буде изузет из пакета

Foto: Profimedia

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je iz teksta šestog paketa sankcija izostavljen poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril, na čemu je insistirala Mađarska.

Šesti paket sankcija EU protiv Ruske Federacije obuhvata delimični embargo na izvoz ruske nafte u EU, isključivanje najveće ruske banke Sberbanke iz svift sistema transkacija, zabranu emitovanja tri državana ruska medija u EU i proširenu listu sankcionisanih osoba na kojoj je trebalo da se nađe i patrijarh Kiril.

Na meti sankcija je ruska nafta, o čemu je govorila i Ursula fon der Lajen početkom maja.

- Odustaćemo progresivno od dobavljanja ruske sirove nafte u sledećih šest meseci, a rafinisanih proizvoda do kraja ove godine – poručila je Fon der Lajenova pred evroposlanicima u Strazburu, predstavljajući novi set mera.

Prva dama evropske izvršne vlasti je, međutim, svesna da to neće biti jednostavno.

- Budimo jasni: neće biti lako. Ali, jednostavno, moramo da radimo na tome – poslala je poruku "Tviterom".

Najavila je kontrolisani izlazak, tako da zemlje imaju vremena da utvrde diversifikaciju snabdevanja. Njena ideja je da se "izvrši maksimalan pritisak na Rusiju sa minimalnim uticajem na evropske privrede". Nije, međutim, objasnila kako.

Njen predlog o progresivnom evropskom embargu na rusku naftu nije naišao na odobravanje u Budimpešti. Mađarska vlada je odmah poručila da ovaj predlog ne pruža nikakvu garanciju za energetsku bezbednost ove zemlje.

- Ne vidimo plan koji se odnosi na način da se sprovede uspešna tanzicija na osnovu ternutnih predloga koji bi garantovali energetsku sigurnost Mađarske – saopštili su tada iz pres-službe mađarske vlade agenciji "Frans pres".

Mađarski premijer Viktor Orban se tada usprotivio odluci Evropske unije da stavi na crnu listu ruskog patrijarha Kirila, ističući da je to "pitanje religijske slobode".

- Nećemo dozvoliti da crkveni zvaničnici budu uključeni na listu sankcija - rekao je Orban za državni radio i dodao da je primio pismo pravoslavne zajednice u Mađarskoj sa zahtevom da se bori protiv takvih restrikcija, prenosi TASS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni