CRNI DANI ZA BELO BRAŠNO: Energetska kriza u Evropi prelila se na cene, a sa njih na galopirajuću inflaciju

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

01. 06. 2022. u 21:16

EMBARGO uveden Rusiji u više oblasti, a naročito onaj nametnut energetskom sektoru, značajno je podigao cene osnovnih proizvoda u Zapadnoj Evropi i podstakao inflaciju koja u mnogim zemljama nije viđena decenijama. Ako se tome doda i izostanak pšenice i drugih useva iz evropskih žitnica, Ukrajine i Rusije, jasno je da se čitav kontinent, ali i svet, pogotovu Afrika, bore da izbegnu ekonomsku i finansijsku krizu, a neki i glad.

ЦРНИ ДАНИ ЗА БЕЛО БРАШНО: Енергетска криза у Европи прелила се на цене, а са њих на галопирајућу инфлацију

Foto EPA

Najnoviji paket mera koji se odnosi na naftu, tome dodatno doprinosi. Ne sme ni da se pomisli šta bi se dogodilo, ako bi na red došao i gas. Mnoge pekarske peći, na primer, pokreće upravo ovaj energent, a kada se tome doda i manjak brašna, perspektiva se začas zacrni.

Zbog svega, u zemljama EU dovodi se i u pitanje privredni rast, a inflacija galopira. U Francuskoj, koja najmanje zavisi od ruskih energenata je, tako, inflatorna stopa na godišnjem nivou skočila za 5,2 odsto, što je najviše u poslednjih 37 godina. Takođe, u Francuskoj, cena ulja je udvostručena u poređenju na prethodnu godinu, dok su proizvodi od kukuruza i brašna skočili za vrtoglavih 75,5 odsto.

Poljoprivredni proizvodi su poskupeli za 30 procenata, u odnosu na isti period lani. Najnoviji embargo na naftu dodatno će uticati na cene svih proizvoda. Benzin, koji se na pumpama prodaje za više od dva evra za litar, takođe će ići naviše. Proizvođači automobila digli su za kratko vreme cene vozila za desetak odsto.

U mnogim zemljama, uz to, vladaju i nestašice, a najteže je s uljem, imajući u vidu da je Ukrajina ceo kontinent snabdevala suncokretom. Francuska je tu relativni izuzetak.

Da bi pomogle građanima, mnoge države su pribegle za merama pomoći. Tako, zaposleni u Nemačkoj imaju pravo na smanjenje poreza za 300 evra, a porodice s decom još po sto. Nezaposlenima sledi 200 evra. Smanjiće se i akcize na gorivo za 14 do 30 centi po litru.

Francuska je zaledila cene gasa i struje, dok je dotacija za benzin na pumpama od 15 do 18 centi. Italija je nižim taksama smanjila cenu goriva za 30 centi, dok će svi koji zarađuju manje od 35.000 evra godišnje dobiti pomoć od 200 evra. Španija dotira gorivo na pumpama sa 20 centi, a Švedska sa 12. Belgija i Holandija smanjuju PDV na gas, struju i grejanje.

SPORNA ŠOLjICA KAFE

CENE koje skaču u nebo dovele su u Italiji i do nesvakidašnje situacije u vezi sa šoljicom kafe. Iznervirani gost bara u Firenci odbio je da plati dva evra za popijenu kafu i pozvao je policiju. Gazda je kažnjen s 1.000 evra, uz objašnjenje da nije dobro istakao cenu. Gazda kaže da bi ga prodavanje jeftinije kafe odvelo u siromaštvo.

VRTOGLAVO

INFLACIJA je u Nemačkoj već dostigla 8,7 odsto, najviše u poslednjih pola veka, u Italiji 7,3, u Portugaliji 8,1, Španiji 8,5, Belgiji 9,9, dok je u Holandiji preskočila deseti podeok i iznosi 10,2. U Estoniji, čak, 20!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade