UBOJITI SARMAT STUPA NA DEŽURSTVO OD JESENI: Dmitrij Rogozin o oružju od koga nema obrane

Srna

21. 05. 2022. u 17:35

GENERALNI direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin izjavio je da testiranja najnovije ruske interkontinentalne rakete "Sarmat" traju tokom cele ove godine, dok je na jesen planirano prvo borbeno dežurstvo.

УБОЈИТИ САРМАТ СТУПА НА ДЕЖУРСТВО ОД ЈЕСЕНИ: Дмитриј Рогозин о оружју од кога нема обране

Foto: Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP, file

- Testiranja će trajati tokom cele ove godine, iako je planirano da već krajem ove jeseni u borbeno dežurstvo stavimo i prve serijske rakete", rekao je Rogozin za TV "Rusija 24".

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je 20. aprila s kosmodroma Pleseck izvedeno prvo lansiranje rakete "Sarmat" u okviru državnog programa testiranja.

Vojni resor je objavio da su potvrđene sve očekivane karakteristike rakete tokom svih etapa leta, a da su probni borbeni blokovi stigli u predviđenu oblast poligona Kura na Kamčatki.

Nakon završetka programa ispitivanja, raketni kompleks "Sarmat" postaće deo naoružanja Strateških raketnih snaga Rusije, prenio je "Sputnjik".

U Užurskoj raketnoj jedinici u Krasnojarskom kraju već je u toku priprema glavnog raketnog puka koji će upravljati novim raketnim kompleksom. Napredni kompleks "Sarmat" zameniće rakete "Vojevoda".

U Ministarstvu odbrane su naveli da "Sarmat" može da pogodi mete na velikoj udaljenosti, koristeći različite putanje leta i garantovano može da zaobiđe sve perspektivne sisteme protivraketne odbrane.

BONUS VIDEO: PREDAJA PRIPADNIKA "AZOVA": Ukrajinski vojnici napuštaju "Azovstalj"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati