HOĆE DA NAORUŽAJU MILION LJUDI! Rukovodstvo u Kijevu "opijeno" zbog ogromne vojne i finansijske pomoći sa Zapada

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

14. 05. 2022. u 20:38

UKRAJINA planira da za ratne operacije naoruža milion ljudi! Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov rekao je da je cilj da se protivniku suprotstavi baš toliko vojnika. Ukrajinski mediji objašnjavaju da je to prvi put da rukovodstvo u Kijevu iznosi broj ratnika potrebnih za pobedonosne bitke.

ХОЋЕ ДА НАОРУЖАЈУ МИЛИОН ЉУДИ! Руководство у Кијеву опијено због огромне војне и финансијске помоћи са Запада

Foto AP

Kada će ostvariti tu želju, niko ne može da kaže, ali sudeći po propagandnom ratu, Ukrajina niže pobede, pa su čak po uzoru na Amerikance napravili špilove karata sa slikama ruskih generala i admirala koje žele da likvidiraju. Jasno je da se ta brojka od milion vojnika može dostići samo tako što će se povećati broj pripadnika teritorijalne odbrane i što će se masovno mobilisati građani za odlazak na front.

Ali već sada se zna da je veliki broj onih koji su se prijavljivali u teritorijalnu odbranu jer nisu želeli da idu na istočni front. U zapadnoj Ukrajini sve je više protesta žena koje traže da im se vrate muževi koji su bez njihove volje prebačeni na istočna bojišta. U Lavovskoj oblasti supruge, majke i sestre traže da se vrate kućama vojnici 103. brigade teritorijalne odbrane. Na protestima otvoreno govore da su te vojnike teritorijalne odbrane prevarom poslali na front.

Ministar Reznikov veruje da će ratne planove uspeti da realizuju zahvaljujući vojnoj pomoći sa Zapada. Sedam najrazvijenijih zemalja planira da Ukrajini daju finansijsku podršku od 30 milijardi evra u kreditima i grantovima, što će i službeno biti saopšteno na predstojećem sastanku ministara finansija koji će se održati u Nemačkoj naredne nedelje.Spomenuta suma je izračunata na osnovu prognoze da će rat trajati godinu dana.

Rukovodstvo u Kijevu hvata nervoza što već sada jedan broj evropskih zemalja želi da se rat što pre završi za pregovaračkim stolom predstavnika Rusije i Ukrajine. Savetnik predsednika Zelenskog i njegov glumački kolega Aleksej Arestovič izjavio je da se mnoge evropske zemlje hvataju za "prvu mogućnost primirja sa Rusijom".

- Milion je onih zapadnih političara koji bi želeli da se pomire sa Putinom - kazao je ogorčeno Aleksej Arestovič.

U Kijevu su posebno ljuti što im je jasno rečeno da u EU ne mogu da uđu najmanje nekoliko godina. Na Nemačku su u Kijevu besni što im nikako ne šalje oružje koje je obećala.

Posle tri meseca i više pokušaja da stupi u kontakt, sa kolegom Sergejom Šojguom napokon je razgovarao ministar odbrane SAD Lojd Ostin. Ali u Vašingtonu priznaju da taj razgovor nije doveo ni do kakvih konkretnih rezultata.

Amerika je već poslala Ukrajini oružja u vrednosti od oko 3,8 milijardi dolara. Kongres je već odobrio pomoć Ukrajini od 40 milijardi dolara, a čeka se odobrenje Senata.

Ako se nastavi ovakvim tempom naoružavanje Ukrajine, njena armija će po vojniku biti najviše naoružana na svetu. Naravno da rezultat rata ne zavisi samo od toga koliko je oružja i municije u skladištima, nego pre svega od toga koliko je vojska spremna i motivisana za rat. Do sada su se u Kijevu stalno žalili da ne mogu da krenu u kontraofanzivu jer nemaju oružje, ali su sada skoro sve članice NATO, osim Mađarske i Turske, po diktatu Amerike počele da šalju vojnu pomoć Ukrajini.

Najtiražniji ruski list "Komsomolska pravda" napravio je vrlo zanimljivu analizu na osnovu istorijskih dokumenata o tome koje su zemlje učestvovale u naoružavanju Hitlerove armije. Poruka tog teksta koji je napisao jedan od najpoznatijih moskovskih vojnih analitičara, penzionisani pukovnik i bivši portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije Viktor Baranec jeste da su sve zemlje koje su proizvodile oružje za Nemačku sada krenule da naoružavaju ukrajinsku vojsku. Pukovnik Baranec piše da je skoro 30 zemalja naoružavalo Hitlerovu vojsku, a sada te iste zemlje naoružavaju bataljone ukrajinskih neonacista Azov, koji nose obeležja SS jedinica i svoja tela "ukrašavaju" neonacističkim tetovažama.

U vreme postojanja SSSR-a tadašnji listovi nisu pisali o tome ko je i koliko naoružavao Hitlera, već se akcenat davao na zajedničku borbu protiv nacista. Naravno da su u Moskvi dobro upućeni istoričari i tada znali podatke o saradnji velikog broja evropskih zemalja sa nacističkom Nemačkom, ali ne i obični građani SSSR-a.

Ko sada najviše pomaže Kijevu? I bez velikih analiza se zna da je Amerika glavni snabdevač oružjem Ukrajine. I pre početka rata Amerikanci su počeli da šalju prenosne protivtenkovske rakete "dževelin", a instruktori su dolazili da obučavaju ukrajinske vojnike. "Komsomolska pravda" piše da na jedan ruski tenk sada ukrajinska vojska ima deset raketa "dževelin".

Zbog toga što veliki deo zapadnog oružja koje stiže u Ukrajinu Rusi uspevaju da unište u transportu i skladištima, a deo zarobljavaju, u Vašingtonu su počeli da govore da treba analizirati zašto mnogo njihovog oružja u Ukrajini završi u "crnoj rupi". Amerikanci su Ukrajini isporučili i veliki broj "stingera", prenosnih PVO sistema. Takvih sistema Ukrajinci su dobili iz Amerike više od 2.000. Stiglo je i više od 1.000 dronova-kamikaza "svičbleda".

Vašington je nagovorio istočnoevropske zemlje da Ukrajini daju svoje tenkove sovjetske proizvodnje, kao i oklopna vozila.Tako je Ukrajina dobila i stare avione sovjetske proizvodnje, kao i sisteme S-300.

Odmah posle SAD po vojnoj pomoći Ukrajini je Velika Britanija.

Češka je u prvoj etapi poslala 4.000 minobacača i 7.000 raznih pušaka, među kojima je podosta snajperskih. Osim toga, iz Češke je Ukrajina dobila i 3.000 mitraljeza. Kasnije je Češka poslala 40 tenkova T-72, kao i 25 transportera. Pored toga, Česi su poslali sisteme "grad", pa haubice D-30, samohotke "dana", komplekse PVO "strela-20M"...

Slovačka je po nagovoru Vašingtona izvukla iz skladišta stari S-300 i poslala ga u Ukrajinu. Belgija je Ukrajini poslala 270 protivtenkovskih raketnih kompleksa, kao i 3.000 automatskih pušaka i 2.000 mitraljeza.

Poljska je Ukrajini dala 200 tenkova T-72, 20 samohotki "gvozdika", 16 raketnih sistema "grad". Osim toga, poslali su 1.500 minobacača i veći broj bespilotnih letelica.

Od balkanskih zemalja istakla se Slovenija koja je poslala 54 tenka M-84 napravljenih u bivšoj Jugoslaviji. Taj tenk je verzija sovjetskog T-72.

Kad se zna da ukrajinska armija ima oko 255.000 vojnika i oficira, sasvim je jasno da će oružja koje stalno stiže imati i previše. Već sada mnogi analitičari kažu da će, kad završi rat u Ukrajini, a on jednog dana mora da prestane, u toj zemlji procvetati biznis crne trgovine oružjem.

TOTALNI HIBRIDNI RAT ZAPADA

RUSKI ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Zapad objavio "totalni hibridni rat" Rusiji i da je teško predvideti koliko će on trajati. Šef ruske diplomatije je dodao da će svi osetiti posledice ovog rata. Napori Zapada da izoluje Rusiju osuđeni su na neuspeh, naveo je Lavrov povodom sankcija uvedenih Rusiji zbog Ukrajine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna