DELFINI ŠTITE LUKU U SEVASTOPOLJU: Rusi dresirali morske sisare da čuvaju najznačajniju rusku luku u Crnom moru

Novosti onlajn

28. 04. 2022. u 18:52

PREMA navodima američkog mornaričkog instituta (USNI), Rusija je rasporedila dva obora mornaričkih delfina na ulazu u luku Sevastopolj na Krimu.

ДЕЛФИНИ ШТИТЕ ЛУКУ У СЕВАСТОПОЉУ: Руси дресирали морске сисаре да чувају најзначајнију руску луку у Црном мору

Foto: NASA

USNI je na osnovu satelitskih snimaka zaključio da su dva obora promenila lokaciju na početku ruske invazije na Ukrajinu kako bi zaštitili ovu mornaričku bazu.

Sevastopolj je najznačajnija ruska luka u Crnom moru, nalazi se van dometa ukrajinskih projektila ali je ugrožena na podvodne infiltracije i podmorničke akcije. Inače i američka i ruska mornarica je trenirala delfine za provođenje anti-ronilačkih operacija i vojnu pomoć u moru.

U blizini Norveške obale pronađen je 2019. godine kit beluga sa ruskim pojasom te je smatrano da je pobegao iz ruskog mornaričkog programa. Američki mornarički program za morske sisavce tvrdi da se delfini mogu osposobiti za pomoć sigurnosnom osoblju u otkrivanju i hapšenju neovlaštenih plivača i ronilaca koji bi mogli pokušati naštetiti mornarima, plovilima ili lučkim objektima.

Prema satelitskim snimcima u 2018. godini Rusija je delfine iz crnomorske flote raspoređivala u blizini luke Tartus u Siriji. Osim toga različite vrste morskih sisara Rusija dresira na području Arktika.

BONUS VIDEO:

POSLEDICE UDARA TOČKE-U: Ukrajinci granatirali Herson - Rusi objavili snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Da li je krsna slava neradan dan i šta ako pada za vikend?

Da li je krsna slava neradan dan i šta ako "pada" za vikend?

U DECEMBRU mesecu očekuju nas četiri slave čije obeležavanje pada u vreme vikenda: Vavedenje Presvete Bogorodice (4.decembar), Prepodobni Sava Osvećeni (18.decembar) i Prepodobni Spiridon Čudotvorac (25.decembar.) To ponovo otvara stara pitanja, imamo li pravo na slobodan dan kada krsna slava pada za vikend?

29. 11. 2022. u 18:40

Komentari (2)

VAŽNA VIDEO PORUKA: Da li znate čemu služi broj 0800 011 011 (VIDEO)