ORUŽJE SA ZAPADA ZAVRŠAVA KOD RUSA: Sve veće količine vojne tehnike i municije iz zemalja Alijanse stiže u Ukrajinu

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

28. 04. 2022. u 07:00

DA su u pravu američki obaveštajci koji su prošle nedelje izjavili da zapadno oružje koje stiže u Ukrajinu završava "u magli rata u crnoj rupi", pokazuju i najnoviji izveštaji sa fronta.

ОРУЖЈЕ СА ЗАПАДА ЗАВРШАВА КОД РУСА: Све веће количине војне технике и муниције из земаља Алијансе стижe у Украјину

Foto AP

Raketnim udarima ruske snage su uništile veliku količinu zapadnog oružja koje je dovezeno i smešteno u hangare Zaporoškog aluminijskog kombinata. Ta vojna tehnika i municija je trebalo da bude dostavljena do ukrajinskih jedinica na istočnoj strani te zemlje.

Vojska Luganske narodne republike je zauzela skladište ukrajinske vojske u kojem je bilo oko 1.000 jedinica vatrenog oružja, saopšteno je juče. U tom skladištu su bile i američke protivtenkovske rakete "dževelin" kao i protivtenkovske rakete nemačke proizvodnje.

Takođe su nađeni i prenosni PVO sistemi koje su poslale članice NATO.

Kad se zna koliko su već do sada zarobili zapadnog oružja vojnici Donjecke i Luganske oblasti, kao i ruska vojska, ispada da će oni sa tim istim oružjem moći da ratuju dugo protiv ukrajinske vojske. Uostalom, više ukrajinskih helikoptera je upravo oboreno "stingerima" koji su bili zarobljeni.

Ukrajina će uskoro dobiti od Velike Britanije rakete klase vazduh-vazduh "brimston". To je potvrdio zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je Londonu da čim se pojavi strano oružje u Ukrajini, ono je za Moskvu legitimni cilj.

Rusija je spremna da razmotri konkretne inicijative OUN ako bi one pomogle da civilno stanovništvo manje strada u zonama ratnih operacija, rečeno je generalnom sekretaru OUN Antoniju Guteresu u Moskvi. On je u utorak razgovarao sa Putinom i ministrom Sergejom Lavrovom, a juče se sreo sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Guteres je predložio Moskvi i Kijevu da se formira grupa za humanitarna pitanja koja bi objedinila OUN i Rusiju i Ukrajinu. Ta kontaktna grupa bi zajedno sa Međunarodnim crvenim krstom obezbeđivala organizaciju bezbednih humanitarnih koridora za evakuaciju civila i dostavu humanitarne pomoći. Guteres je kazao da je OUN spremna da učestvuje u evakuaciji civila iz čeličane "Azovstalj". Ali u Kremlju su demantovali tvrdnju kako je sa generalnim sekretarom OUN Guteresom dogovoreno da oni učestvuju u evakuaciji ukrajinskih vojnika iz "Azovstalja".

Čini se da se Zapad ne zadovoljava samo slanjem vojne pomoći već huška rukovodstvo u Kijevu da napada objekte na ruskoj teritoriji. Na to su iz Moskve već odgovorili da će kao odgovor na napade ruske teritorije biti udari visokopreciznih raketa po centrima gde se donose vojne odluke u Kijevu.

Jedan od važnih zadataka ruske vojske je da očisti prigranične delove Ukrajine kako bi sprečila sve češće napade na skladišta goriva i prigranična sela. Vatrogasci u Belgorodskoj oblasti su juče uspeli da ugase veliki požar koji je bio u selu Satara Nelidovka. Ukrajinci su koristeći bespilotne letilice, gađali rusko skladište oružja u tom mestu.

Federalna služba bezbednosti Rusije je zadržala u Belgorodu ukrajinske diverzante koji su imali zadatak da miniraju železničku prugu koja vodi ka Ukrajini.

Sergej Lavrov je još jednom objasnio da članice NATO vode "proksi rat", odnosno "rat preko posrednika" protiv Rusije. Ukrajina dobija oružje i ima logističku podršku kao i propagandnu i obaveštajnu podršku. Osim toga, Ukrajina je sve vreme imala zapadne instruktore, pre svega britanske, koji su obučavali njenu vojsku.

I juče je nastavljena rasprava u Moskvi i Kijevu ko su provokatori koji su izazvali incidente u Pridnjestrovlju. Većina smatra da su to učinili ukrajinski diverzanti.

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič je izjavio da ako Moldavija zamoli rukovodstvo u Kijevu ukrajinska vojska može da osvoji Pridnjestrovlje. Arestovič smatra da bi rukovodstvu Moldavije bilo najbolje da zamoli Ukrajinu ili Rumuniju da zauzmu Pridnjestrovlje u kome uglavnom žive Rusi. Takvim provokacijama rukovodstvo u Kijevu samo stimuliše one u Moskvi koji smatraju da ruska vojska treba da dođe do Pridnjestrovlja.

Ove nedelje u Pridnjestrovlju su bile tri terorističke akcije. Prvi napad je bio na zgradu Ministarstva bezbednosti Pridnjestrovlja, zatim na vojnu jedinicu u selu Parkani, i na kraju na antene predajnika koje omogućuju da se bolje čuju moskovske radio-stanice.

Amerikanci pokušavaju da stišaju razgovore o tome je li moguć atomski rat. Šef Pentagona Lojd Ostin je jasno rekao da je kontraproduktivan razgovor o mogućem atomskom ratu. Takvu retoriku je on ocenio kao vrlo opasnu. I predstavnica Bele kuće Džejn Psaki je pozvala da se smanji priča o atomskom ratu. Psakijeva je na brifingu za novinare kazala ono što je predsednik Rusije mnogo puta rekao - da u atomskom ratu ne može biti pobednika.

Ruski ministar spoljnih poslova Lavrov je u intervjuu Prvom kanalu ruske TV ocenio da se rizik atomskog rata ne treba potcenjivati.

- Mi ne smemo da dozvolimo da dođe do trećeg svetskog rata i u tom kontekstu treba gledati provokacije Zelenskog koji bi želeo da uvuče vojsku članica NATO kako bi zaštitila ukrajinsku vlast. Dovoženje oružja sa Zapada je dolivanje ulja na vatru - rekao je Lavrov.

Da se i dalje ne raspravlja o ulasku Ukrajine u NATO potvrdio je i američki ministar odbrane Lojd Ostin. On je izjavio američkoj TV kompaniji Foks njuz da se uopšte ne vode razgovori o prijemu Ukrajine u NATO.

Napraviće 46 "sarmata"

Direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin kazao je da će ta državna korporacija napraviti 46 najnovijih ruskih teških raketa "sarmat" koje treba da zamene sovjetske "vojvode" koje su zbog ubitačne moći nazvali "satanama". "Novosti" su nedavno pisale o prvom uspešnom gađanju tom najmoćnijom raketom na svetu koja je sa ruskog vojnog poligona u evropskom delu Rusije pogodila cilj na poligonu Kura na Kamčatki.

"Znak časti"

Britanski premijer Boris Džonson juče je izjavio da bi svi članovi britanskog parlamenta koji su potpali pod ruske sankcije, a takvih je 287, trebalo da to posmatraju kao "znak časti". Ranije juče rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uvelo sankcije za 287 članova Donjeg doma britanskog parlamenta i zabranilo im ulazak u zemlju.

Foto Printskrin

RASPAD

SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev smatra da će se Ukrajina raspasti na nekoliko država zbog politike Zapada.

- Amerikanci su ih još do državnog udara 2014. zarazili mržnjom protiv svega što je rusko. Narod u Ukrajini sada živi pod strahom od nacionalističkih bataljona. A rezultat svega toga može biti raspad ukrajinske države - kazao je Patrušev.

* * * * * * * *

Šta će nam "gepardi" bez municije?

ODLUKA Nemačke da Ukrajini isporuči tenk tipa "gepard" potpuno je iznenadila Kijev, saopštio je ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik, koji je najavio da će Kijev tu ponudu, ako uz nju ne ide i municija, morati da odbije. Jer, još na početku rata Kijev je tražio od Berlina ove tenkove, a Nemačka je saopštila Kijevu da nema nikakvog smisla isporuka "geparda" bez potrebne municije. Naime, Švajcarska je zabranila Nemačkoj izvoz municije koja se pravi u toj zemlji. Meljnik je ukazao da problem municije i dalje nije rešen.

* * * * * * * *

Putin: sve spremno za munjevit UDAR

RUSKI predsednik Vladimir Putin saopštio je juče da su donete sve odluke o reagovanju Moskve u slučaju da dođe do pretnje strateškoj bezbednosti Rusije.

- Ako se neko umeša u situaciju u Ukrajini i bude stvarao pretnju strateškog karaktera - udar će biti munjevit - upozorio je Putin, i istakao da će Moskva u tu svrhu upotrebiti sredstva koja ne poseduju njeni protivnici.

Foto AP

Ruski lider je poručio da su planovi, kako je rekao, ruskih protivnika, da unište zemlju sankcijama, propali.

- Protivnici su dugo vodili ekonomski rat protiv Rusije i uvodili su korak po korak nova i nova ograničenja u vidu sankcija, koristeći razne izgovore, a ponekad i bez izgovora - rekao je Putin.

* * * * * * * *

Razmontiran spomenik prijateljstva

Ukrajinske vlasti razmontirale su veliki spomenik iz sovjetskog doba u centru Kijeva, koji simbolizuje prijateljstvo između Rusije i Ukrajine, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Foto AP

- Sada vidimo šta je to "prijateljstvo" - uništavanje ukrajinskih gradova, ubijanje desetina hiljada mirnih ljudi. Uveren sam da takav spomenik sada ima potpuno drugačije značenje - rekao je Kličko.

Bronzana statua visoka osam metara prikazuje ukrajinskog i ruskog radnika na postolju kako zajedno drže sovjetski orden prijateljstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

UKRAJINA OBORILA RUSKI BOMBARDER: Oglasio se komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva