PUTIN RAZBESNEO ZAPAD Lajen: Rusiji neće biti dozvoljeno da ucenjuje Evropu, plaćanje rubljama pretnja bezbednosti

Tanjug

24. 03. 2022. u 20:30

IZVRŠNI direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol ocenio je danas odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da „neprijateljske" zemlje plaćaju ruski prirodni gas u rubljama kao „pretnju bezbednosti".

ПУТИН РАЗБЕСНЕО ЗАПАД Лајен: Русији неће бити дозвољено да уцењује Европу, плаћање рубљама претња безбедности

Ursula fon der Lajen, Foto AP

Birol je, na konferenciji za medije u sedištu IEA u Parizu, rekao da su članice te organizacije ujedinjene u nastojanju da radikalno smanje uvoz ruske nafte i gasa, preneo je Rojters.

On je takođe naveo da nafta iz strateških rezervi, koja je do sada plasirana na tržište u okviru koordinisane akcije koju predvode SAD, čini samo 4,0 posto ukupnih zaliha 31 industrijalizovane zemlje članice IEA, bez Rusije.

Na istoj konferenciji se novinarima obratila i američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm, koja je rekla da Sjedinjene Države i njihovi saveznici razgovaraju o mogućem daljem koordinisanom puštanju u promet nafte iz strateških rezervi kako bi se pomoglo smirivanju tog tržišta nakon napada Rusije na Ukrajinu.

„Što se tiče zaliha za vanredne situacije, o tome se stalno razgovara i svi ti alati su svakako na stolu“, dodala je Granholm.

Evropska sirova nafta Brent trguje se danas na nivou od oko 120 dolara za barel.

Države članice IEA dogovorile su se ranije ovog meseca da iz svojih rezervi "oslobode" više od 60 miliona barela nafte u nastojanju da ohlade rastuće cene koje podižu troškove života i podstiču inflaciju.

Lajen: Rusija ne može da ucenjuje Evropu

Rusija ne može da ucenjuje Evropu svojim energetskim resursima i neće joj biti dozvoljeno da zaobilazi i izbegava sankcije tražeći plaćanje u rubljama za svoje isporuke nafte i gasa, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"To bi bila unilateralna odluka i jasno kršenje ugovora", rekla je ona komentarišući zahtev Rusije da joj energenti budu plaćeni u rubljama, prenosi Rojters.

"To bi bio pokušaj da se zaobiđu sankcije. Mi nećemo dozvoliti da naše sankcije budu izbegnute. Vreme kada je energetika mogla da se koristi da biste nas ucenjivali je prošlo", rekla je ona.

BONUS VIDEO: U POLjSKOJ SRUŠEN SPOMENIK CRVENE ARMIJE: Istorijski spomenik sravljen sa zemljom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024