SCENARIO SUDNJEG DANA Di Velt: Posledice embarga na ruski gas u Nemačkoj biće zastrašujuće

M.Đorđević

24. 03. 2022. u 16:25

NESTAŠICA gasa u Nemačkoj, koja će nastati u slučaju embarga na ruske energente, dovešće do „scenarija sudnjeg dana“. Ovo je zaključak nemačkog izdanja Di Velt, na osnovu prognoze Savezne kancelarije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama u Nemačkoj.

СЦЕНАРИО СУДЊЕГ ДАНА Ди Велт: Последице ембарга на руски гас у Немачкој биће застрашујуће

Foto Arhiva

Lokalne vlasti su još krajem 2018. godine, u saradnji sa nizom kompanija, simulirale situaciju postepenog gašenja gasa u južnoj Nemačkoj u periodu od dve nedelje u uslovima niskih spoljašnjih temperatura. Kako novine primećuju, iako scenario, nazvan Lukeks 18, nije direktno uporediv sa embargom o kome se trenutno raspravlja, on pokazuje mnoge rizike koji proizilaze iz nestašice gasa.

Kako navodi Lukek 18, smanjenje temperature u zatvorenom prostoru verovatno će dovesti do izbijanja zaraznih bolesti, što će ograničiti sposobnost administracije, policije, hitnih i spasilačkih službi da brzo reaguju na dolazne pozive. 

- U bolnicama i staračkim domovima priprema hrane će verovatno postati problem, kaže se u izveštaju.

Autori ističu da će nagli pad temperature u stambenim zgradama, sa velikim stepenom verovatnoće, dovesti do oštećenja vodovodnih sistema i prekida u vodosnabdevanju. U hladnim uslovima stanovništvo će koristiti peći, a građani će masovno i „nepravilno postavljati kamine, grejati ih divljim ili vlažnim drvima, zapaljivim otpadom ili građevinskim materijalom, upozoravaju stručnjaci. „Kao rezultat toga, treba očekivati povećanje broja požara i zagušenja telefonskih linija za hitne slučajeve“, navodi se u izveštaju, koji prenosi EA dejli.

Prehrambena industrija, koja više od polovine svojih potreba za električnom energijom obezbeđuje gasom, mlinovima za stočnu hranu i stočnim kompleksima, biće daleko teže pogođena, navodi se u izveštaju. „Već u početnoj fazi studije utvrđeno je da u slučaju nestašice gasa treba očekivati masovne prekide u snabdevanju sirovinama preduzeća prehrambene industrije, poput pekara i mlekara“, kažu stručnjaci. Ako se kriza povuče, „ovo bi moglo dovesti do privremenog nedostatka hleba i mlečnih proizvoda u nizu regiona“, nastavljaju stručnjaci. Stradaće i živinarske farme, a moguće i klanice, kojima će, u slučaju prekida snabdevanja gasom, biti uskraćena toplota neophodna za tehnološke procese“, rezimiraju autori.

Istovremeno, kako navodi izdanje, ako nemačka vlada uvede zabranu uvoza ruskih energenata, posledice će verovatno biti nešto manje ozbiljne. „Ipak, može se pretpostaviti da će embargo podrazumevati nešto više od hladnoće, od koje debeo džemper spasava“, zaključuje Di Velt.

Ništa manje ozbiljne posledice zabrane snabdevanja očekuju nemačku privredu. Prema prognozama istraživačkog centra u Julihu, ako se zaustavi uvoz ruskog gasa, deficit se može nadoknaditi u roku od nekoliko meseci, ali nesmetano snabdevanje električnom energijom može da se garantuje samo do prvih mrazeva. „To će dovesti do velikog pada industrijske proizvodnje i učiniti neophodnim uštedu energije u domaćinstvima“, zaključuju stručnjaci. Prognoza Savezne asocijacije za energetiku i vodne resurse (BDEV) pokazala se još pesimističnijom: po mišljenju stručnjaka, kratkoročno, Nemačka će moći da zameni samo oko 50 odsto ruskog gasa. Istovremeno, smanjenje uvoza za polovinu biće dovoljan uslov za nastanak „značajnih posledica po privredu i društvo“.

Osim toga, prema rečima čelnika nemačkih energetskih kompanija, odbijanje ruskog gasa će obustaviti rad važnih mehanizama tržišta gasa i onemogućiti visoko maržnu nemačku trgovinu gasom koji se isporučuje po dugoročnim ugovorima.

Foto Printskrin

- Prema mojim procenama, trenutni gasni embargo bi aktivirao nemački gasni plan za vanredne situacije, a na poslednjem (trećem) nivou, nivo za vanredne situacije, predviđa generalni direktor Unipera Klaus - Diter Maubah .

Treba napomenuti da vanredna faza plana, izrađena u septembru 2019. godine, podrazumeva prestanak tržišnih mehanizama i direktivnu organizaciju snabdevanja gasom od strane Federalne agencije za mrežu. U tom slučaju prioritet će dobiti potrošači u domaćinstvu, a glavni teret gašenja će biti na privredi, koja po zakonu ne podleže posebnoj zakonskoj zaštiti.

Istovremeno, kako je u intervjuu za Das Erste primetio Klaus Miler, predsednik Federalne mrežne agencije, operater je već započeo pregovore sa predstavnicima industrije i energetskog sektora o pripremama za krizu. „Ovde se radi o pripremi za situaciju za koju se nadamo da se nikada neće dogoditi“, rekao je izvor.

BONUS VIDEO: MOĆAN SNIMAK MINISTARSTVA ODBRANE RUSIJE: Prikazan udar raketnog sistema na oružane snage Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest