UPRKOS SVIM OPOMENAMA: Talibani neće otvoriti srednje škole za devojčice

Tanjug

23. 03. 2022. u 20:24

TALIBANSKE vlasti u Avganistanu saopštile su danas da, uprkos očekivanjima, neće ponovo otvoriti srednje škole za devojčice, što je odmah naišlo na osudu Ujedinjenih nacija.

УПРКОС СВИМ ОПОМЕНАМА: Талибани неће  отворити средње школе за девојчице

Talibani na skupu u Moskvi, Foto AP

Ministarstvo obrazovanja navelo je da će škole biti zatvorene za devojčice dok se ne sastavi plan koji će biti u skladu s islamskim zakonom i avganistanskom kulturom, prenela je vladina novinska agencija Bahtar, kako navodi Rojters.

Iznenadna odluka usledila je posle prošlonedeljne najave ministarstva da će škole biti u sredu otvorene za sve đake, uključujući devojčice, nakon više meseci zabrane da se žene obrazuju u srednjim školama.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je odluka talibana "duboko razočaravajuća i nanosi veliku štetu Avganistanu.

- Uskraćivanje obrazovanja krši jednaka prava žena i devojčica na obrazovanje - saopštio je Gutereš, koji je pozvao "talibanske de fakto vlasti da, bez odlaganja, otvore škole za sve đake".

Poslednji put kad su talibani vladali Avganistanom - od 1996 do 2001. godine, žene nisu mogle da se obrazuju i obavljaju većinu zanimanja.

Kao uslov da prizna njihovu sadašnju vlast, međunarodna zajednica je pred talibane stavila zahtev da se devojčicama omogući jednako pravo na obrazovanje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)